Megaorder drukt koers YenVille

Auteur: Redactie

De koers van het YenVille Royalty Fund (YRF) is vandaag met 43% gedaald als gevolg van de onderhandelingen tussen plaatselijke exporteurs en het Japanse broodzakken-bedrijf Pan Ping. Het fonds sloot vanmiddag op 78 ISH en bereikte daarmee zijn voorlopige dieptepunt.

Een dag eerder werd het chique dorpje al overspoeld met delegaties van grote Japanse ondernemingen, nadat burgemeester T.M. 100.000 ISH uittrok voor een Japanse TV-spot op primetime. Ook de uitnodiging voor een exclusief diner viel goed bij de zakenlieden en zij ruilden hun Yens en masse om in YenVille. Beleggers reageerden euforisch en het YRF steeg met 20% binnen 12 uur.

De ommekeer kwam vandaag toen twee van Cyberisch meest succesvolle ondernemers anticipeerden op een grote plasticorder en hun winkels volladen met kilos plastic. De contractbesprekingen lopen nog, aangezien de Japanners eisen dat er minimaal 500.000 gram geleverd wordt en uit concurrentiebeding hooguit 150.000 gram per ondernemer. Diverse dorpsgenoten klaagden dat dit een onmogelijke opgave was voor het kleine YenVille. Anderen schatten de kans hoger in dat de grootste order in de geschiedenis van de stad doorgaat. Beleggers wachten in spanning af wanneer de winkels weer plastic vrij zijn.

Kartelvorming
Ondertussen is de kartelpolitie druk in de weer om de twee grote ondernemers, James en Haverhoek, bij de kraag te vatten. Aangezien hun prijzen op hetzelfde niveau liggen en zij samen meer dan 95% van de markt uitmaken, vind men dat er sprake is van kartelvorming. Volgens de huidige wetgeving is dat echter pas het geval als de verkoopprijs minstens 100% hoger is dan de nominale waarde.

Leave a Reply