Een MV voor kleine lieden

Auteur: toxox

Een eigen bedrijf beginnen en daar een deel van de aandelen van uitzetten en zo eerst snel aan de aandelen en later aan het hele bedrijf verdienen. Een droom van veel mensen. Helaas voor veel handelaren blijft het vaak ook een droom. Een bedrijf starten kost immers 1250 ISH, en die moet je maar net hebben.

Een bedrijf starten is daarom eigenlijk alleen maar weggelegd voor de groteren onder ons. Natuurlijk, je kunt het ook doen met een aantal kleintjes. In goed vertrouwen en met medewerking van de overheid en het CBI allemaal geld overmaken naar iemand die het bedrijf echt start. Daarna allemaal aandelen kopen en het extra geld dat zo beschikbaar komt bij de starter laten terugvloeien in de bedrijfskas. Maar dat is bepaald een lastige en tijdvergende klus en vraagt zoals gezegd wel een heleboel vertrouwen.

Het helpt een beetje om de hele procedure vooraf vast te leggen in een contract. Dan is er wat meer zekerheid maar tegelijkertijd is de procedure echter ook nog complexer en tijdrovender. In de toekomst zou een alternatief zou kunnen zijn om een MV bij de start al te splitsen. Iemand cre�ert dan een MV met 100 aandelen van 10 ISH elk en koopt er zelf een deel van. De MV wordt dan bevroren totdat alle aandelen verkocht zijn. De (eventueel gedeelde) zeggenschap komt terecht bij degenen met de meeste aandelen.

In dit verband zou het goed zijn als vooraf ook een contractueel goedgekeurd bedrijfsplan zou kunnen worden gemaakt. Bijvoorbeeld: deze MV gaat kogelvrije vesten produceren en investeert dus in elk geval in vesten skills. Bij het kopen van de aandelen bij uitgifte zou men dan ook akkoord moeten gaan met dat bedrijfsplan. Een droombeeld, toekomstmuziek of een slecht idee? Wouter zal het weten, maar een discussie in de idee�n club zal misschien ook helpen.

Leave a Reply