Min. van Veiligheid moet Cyberi� nog veiliger maken

Auteur: Redactie

Het voorstel voor de invoering van een nieuw Ministerie van Veiligheid is door de meerderheid van het Parlement aangenomen. De nieuwe Minister moet volgens indiener Cobe de Minister van Justitie ontlasten en de veiligheid van de burgers waarborgen. Het CBI reageert terughoudend, de Overheid is enthousiast.

Wel stelt de Overheid tegenover het plan het afschaffen van het Ministerie van Informatie en de bijbehorende Minister. Deze functie moet volgens adviseurs teruggedrongen worden tot bijrol, die van woordvoerder. Dit maakt volgens de adviseurs de financiering van het nieuwe Ministerie mogelijk en moet het Parlement transparanter maken.

In het voorstel krijgt de nieuwe veiligheidsminister enkele belangrijke taken toebedeeld. Zo zou hij de leiding krijgen over het Cyberia Bureau of Investigations (CBI), het overheidsorgaan voor de opsporing van farmers. Het Bureau is volgens Cobe te mysterieus.

En dat is precies de charme van deze instelling, reageert CBI-er MANINBLACK. Zelfs het CBI zelf weet niet wat we precies allemaal kunnen doen. Dat werkt juist afschrikwekkend. Ook benadrukken de special forces van de Overheid dat de gesloten organisatie zorgt voor weinig interne fraude en het niet lekken van belangrijke informatie. Een politiek afhankelijke Minister zou de geslotenheid kunnen doorbreken. Of hij wordt voor de gek gehouden, voegt de CBI-er ironisch toe.

Een tweede taak wordt het beheer van het Politiebureau en de boete-database. Daarmee neemt de Minister van Veiligheid een belangrijke verantwoordelijkheid over van de huidige Minister van Justitie; het leiding geven aan diverse Chief Officers (de hoofdcommissarissen van een stad). Ook het controleren van de juistheid van uitgekeerde boetes zal een nieuwe taak worden, die in het verleden nogal verwaarloost is.

Ten slotte behelst de functie logischerwijs het waarborgen van de veiligheid. Daaromtrent kan de Minister besluiten persoonlijke beveiliging te regelen voor individuele personen. Ook het sluiten van clubs waar criminele activiteiten worden uitgevoerd gaat tot de bevoegdheden behoren.

De Minister van Justitie kan zich met de komst van het nieuwe departement volledig richten op de rechtsgang. Hoewel deze in de 5 verschillende Rechtbanken redelijk vlotjes lijkt te verlopen, is verbetering nog steeds gewenst. In de toekomst moeten door het CBI opgespoorde farmers dan binnen een dag berecht kunnen worden door een jury. Hoe dicht bij deze toekomst is zal in mei moeten blijken, als het nieuwe Ministerie ge�nstalleerd wordt.

Leave a Reply