Vanuit het Witte Huis

Auteur: President Bytertje

Vanuit mijn torentje kijk ik uit over de hoofdstad. Het is druk in de straten. Ondertussen lees ik mijn krantje. E�n ding valt me direct op: ik heb de hele week niets anders dan volle straten gezien, maar enig effect op de aandelen blijft uit. De aandelen van menig stad hebben zelfs nog nooit zo lang zo laag gestaan. Alleen El Peso en Bahthoevedorp springen er tussen uit. Dit doet me besluiten even een bezoekje aan mijn woonplaats te brengen. Ik bel mijn vriendin powergirl op en vraag of ze me op kan komen halen. Ze komt er aan, ze moest toch nog tanken in Eurodam want in El Peso zijn weer eens de tankstations gesloten. Eenmaal in El Peso valt direct op hoe druk het is. Een groot winkelcentrum is opgetrokken in het centrale deel van de stad. Dan zie ik stiertje lopen , huilend vreemd genoeg. Als ik vraag wat er met hem aan de hand is antwoord hij dat hij al zijn spaargeld kwijt is omdat de bank failliet verklaard is. Vreemd is het wel. Nog nooit werd er zoveel verkocht, maar echt gelukkig is niemand. Is dat misschien het tekenende voor mijn ambtsperiode? Iedereen is heel voorzichtig en spaart zijn geld. Grote winkelketens verdwijnen. Pricefighter is weg met al zijn benzine. Het enige wat blijkbaar nog telt zijn spaartegoeden, want daar is meer geld heen gegaan dan ooit tevoren. Misschien word het tijd dat mensen hun geld op gaan nemen en het eindelijk eens gaan besteden. Als dat niet gebeurt dan weet ik niet wat verder nog de economische malaise kan stoppen. Misschien hebben we het antwoord donderdag wel.

Spoken gesignaleerd

Door: toxox

Kent u dat? U loopt door een stil bos in Zwollar en op zoek naar een aantrekkelijk kavel om bomen te gaan hakken. Niemand te zien. Af en toe komt u op een kavel waar toevallig nog iemand rondneust. Kan gebeuren. En dan plotseling tussen de bomen, zonder enige aanwijsbare reden, staan er tientallen mensen bij elkaar. Als u goed kijkt lijken ze was wazig, en als u ze aanspreekt zeggen niets terug. Hoe kan dat? We hebben hier te maken met een heel bijzonder fenomeen in Cyberi� en Monapoli. Het spookt er!

Vervolg: Aandelen in de bobbaan

Stel ik begin een bedrijf. Wat is de nettowaarde van dat bedrijf? Antwoord: 1000 ISH. Stel ik probeer met dat bedrijf wat te bereiken, en ik begin een winkel. Koop die winkel, verhoog de marketing, zet er een camera of zelfs een alarm in, en koop een flink aantal skills. Even rekenen leert dat er zelfs een kapitaalinjectie nodig is om dat allemaal te kunnen doen. Verwacht zou dus mogen worden dat de waarde van dat bedrijf daardoor sterk is toegenomen. Dat is waarschijnlijk ook wel zo als het om de feitelijke handelswaarde gaat. Echter de feitelijke netto waarde, zoals die ook door het programma BALANCE wordt aangegeven is juist afgenomen. De investeringen worden dus niet meegeteld als het gaat om het vaststellen van de waarde. Dat is natuurlijk onzin, want die investeringen bepalen wel of het bedrijf in de toekomst winstgevend zal kunnen zijn of niet!

Dat gaat gepaard met een ander naar fenomeen. Doordat aandelen direct bij de eerste uitgifte vaak redelijk wat opbrengen vanwege het vertrouwen dat mensen in de startende ondernemers (vaak erkende handelaren) hebben zijn er altijd speculanten die die aandelen opkopen en voor een nog wat hogere prijs opnieuw aanbieden. Zakt nu de feitelijke nettowaarde van het bedrijf door investeringen, dan worden die opnieuw aangeboden aandelen onverkoopbaar. Dat wil zeggen, de ingestelde verkoopprijs ligt boven de maximaal toegestane verkoopwaarde. Op de aandelenbeurs worden veel van die onverkoopbare aandelen aangeboden, hetgeen ook slecht is voor de naam van de beurs en de betreffende fondsen. Als de waarde van een bedrijf vervolgens door het dal gaat en weer begint te stijgen zullen veel mensen daarom toch afzien van alsnog aankopen, al is dat op dat moment vaak weer aantrekkelijk.

Leave a Reply