Handel komt traag op gang

Auteur: Leader

Waar veel Cyberi�rs veel verwacht hadden van de hervatting van de handel afgelopen zondag, bleek dat deze handel niet zo snel op gang kwam. In het verleden bleek meermaals dat vooral de eerste dag van de handel de winkelomzetten het hoogst waren van de hele handelsperiode, maar nu lijkt de big boom nog te moeten komen.

Een verklaring voor de ontstane situatie is moeilijk te vinden. Wellicht zijn Cyberi�rs vanwege het mooie weer weinig bezig geweest met handelen. Een andere mogelijke verklaring is dat het Cyberische transactiesysteem niet feilloos werkte, waardoor er wat vertraging was in de betalingen en aankopen niet snel gedaan konden worden, een probleem dat inmiddels reeds verholpen is.

Typerend voor de zwakke handel is de koers van de aandelen van de steden, die door veel economen worden gezien als spiegel voor de sterkte van de economie. De index van Eurodam, de belangrijkste index van de steden, bleef steken bij een stijging van slechts 29%. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij veel, maar vergeleken met eerdere periodes, waar percentages van meer dan 50% geen uitzondering waren, is het nu niet echt veel.

Het probleem dat nu dreigt te ontstaan, is dat veel ondernemers die hun startkapitaal belegd hebben, niet zo veel rendement op hun aandelen gehaald hebben als zij gehoopt hadden. Ook de reeds gevestigde winkeliers baalden flink van de geringe stijging, daar zij grote omzetten verwacht hadden naar de stijging van de aandelen.

Leave a Reply