Scherpe kritiek op voorstel wijziging diefstalwet

Auteur: Leader

Het nieuwe wetsvoorstel van LM parlementari�r Jack Kleijn om een wijziging in de diefstalwet aan te brengen, kan rekenen op flinke kritiek van andere politieke partijen. Het wetsvoorstel zou inhouden dat diefstalzaken die opgelost zijn met Crimewatch, zouden kunnen gelden als bewijsmateriaal tegen de dief.

Dit voorstel klinkt natuurlijk heel mooi en als het daadwerkelijk te verwezenlijken zou zijn, zou het ook mooi zijn, maar het verwezenlijken van dit wetsvoorstel lijkt nu juist het grote probleem.

De grootste tegenstander van het wetsvoorstel is de partij LNP. Stel je nu eens voor dat dit wetsvoorstel al van kracht zou zijn. Dan zouden er nu waarschijnlijk al ruim 900 rechtszaken lopen tegen dieven, aldus een verbaasde LNP politicus. Het is duidelijk dat er niet goed over na is gedacht. De LNP heeft hiermee een heikel punt aangesneden, want ook politici van FCDS, regeringspartner van LM, moeten toegeven dat het rechtssysteem overbelast zou raken indien dit wetsvoorstel doorgevoerd wordt.

Nog een punt van kritiek op het voorstel is dat nooit aan te tonen is voor welk bedrag er goederen gestolen zijn uit een winkel. Hierdoor is het ook niet mogelijk om een regel te maken die alleen van toepassing is op bedragen die hoger liggen dan een bepaalde grens.

Ondertussen is het wetsvoorstel al wel goedgekeurd en bijna aangenomen, dus verwacht wordt dat het justiti�le apparaat een zware tijd tegemoet gaat met veel rechtszaken. Het is dan ook maar de vraag hoe lang deze wet geldig kan blijven. Het is natuurlijk een mooi streven om de criminaliteit te verminderen, maar met dit voorstel lijkt dat niet haalbaar.

Leave a Reply