CBI in opspraak

Auteur: Redactie

Het Cyberian Bureau of Investigation (CBI), de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Overheid, is opnieuw in kwaad daglicht gesteld na recente acties tegen de Rote Armee Fraktion (RAF). Vrijwel alle leden van deze terroristenorganisatie zijn aangeklaagd door het Openbaar Ministerie vanwege overtreding van artikel 1 van het Wetboek. In reactie op deze daad legde CBI-er Dr Who gisteren zijn functie neer. De Overheid, de opdrachtgever van de dienst, was naar verluid niet op de hoogte van de ondernomen stappen tegen de RAF. Heeft het CBI nog toekomst?

Het CBI werd in 2018 op aanraden van Improvement in het leven geroepen om het sterk groeiende aantal farmers (inwoners die met behulp van meerdere registraties enig gewin veroorzaken) op te sporen. In de eerste maanden van haar bestaan waren de special agents hier succesvol mee en werden legendarische farmers als Selldude en han wopereis definitief het land uitgezet. Met de komst van geavanceerde hulpmiddelen wordt het Bureau een gevreesde, en daardoor soms gehate organisatie. Het CBI kwam slechts zelden echt in opspraak, bijvoorbeeld door het opsluiten van goudeerlijke handelaren die het geluk hadden grote hoeveelheden gratis goederen op te kopen. Ook de misplaatste daden van ex-CBI-er Soulhunter wierpen een ander licht op de organisatie die tot dan toe alleen herkenbaar was van de toevoeging bedankt voor de medewerking.

Het aanstellen van CBI Director FireHawk in augustus dit jaar moest zorgen voor een verdere professionalisering van het zeer belangrijke orgaan in de Cyberische samenleving. Een voortvarende start deze maand van het enigszins in slaap gesukkelde CBI toonde aan dat dit een goede stap was. Met de komst van de als gevaarlijk omschreven RAF-leden hebben de CBI-ers hun oude imago echter weer teruggekregen: dat van machtsbeluste, arrogante en uit-de-kluiten-gewassen Officers.

Het is voor het eerst dat een CBI-er zelf de kritiek van buitenstaanders deelt. De opgestapte Dr Who, volgens ingewijden niet de minste CBI-er, beschuldigde zijn ex-werkgever van list en bedrog om de RAF-leden op te pakken. Ik heb mijn taken bij het CBI neergelegd, omdat ik niet wens te werken voor een organisatie die haar mogelijkheden om farmers op te pakken misbruikt voor andere zaken, reageerde de bezonnebrilde agent in een kort statement.

CBI-aartsvijand De Socialist verklaarde tegenover The Miniconomist dat er meer mis is met de opsporingsdienst van Cyberië: Ze zijn aanwezig in clubs om de onderwerpen in de gaten te houden. Spreekverboden worden regelmatig opgelegd. Ik vind dat het CBI zich meer op de achtergrond moet houden en hun openbare club zou moeten sluiten. Die slaat nergens op. CBI Director FireHawk antwoord in uitzondering: Als het nodig is om bepaalde illegale of kwetsende activiteiten daarmee de kop in te drukken, dan moet dat. Maar het CBI zal niet zomaar onderwerpen verbieden of veranderen. De Socialist doelt, denk ik, hiermee op zijn club waar hij er heilig van overtuigd is dat wij onderwerpen veranderen. Dit is een keer gebeurd en daarna niet meer.

FireHawk vindt het eveneens onzin om het CBI op de achtergrond te houden. Al was het alleen al om het afschrikeffect voor farmers en om de Cyberische burger te laten zien dat er wel degelijk gecontroleerd wordt om Cyberië farmvrij te houden. De Overheid, niet officieel reagerend, lijkt echter van een andere mening te zijn. Insiders lieten weten dat de Overheid niet blij was met alle publiciteit die het opsporingsorgaan op de newsfeed kreeg. Daarnaast blijkt de Overheid niet op de hoogte gesteld te zijn van de acties die ondernomen zijn tegen de RAF-leden.

Toch lijkt er voor het CBI en hoogste directeur FireHawk voorlopig niets aan de hand. Uiteindelijk zal de Veteranen Raad beslissen over het precaire onderwerp RAF. En de bevolking is het nog altijd unaniem erover eens dat farming schadelijk is voor de samenleving en dus aangepakt moet worden op het hoogste niveau. En bij gebrek aan tijd zal de Overheid dit met alle plezier over laten aan de CBI-ers. Arrogant of niet…

Leave a Reply