Aandelenmarkt blijkt kweekvijver van vermogen

Auteur: Redactie/Webb_cam

In het verleden waren ze op 1 hand te tellen, de aandelenhandelaars die al beleggend en speculerend een felbegeerd plaatsje in de periodieke top 20 voor handelaars wisten te veroveren. De beurs gold toen als springplank voor het opzetten van een winkel of een bank, doordat de koersen stelselmatig stegen bij aanvang van een handelsperiode. Daarna verlieten de professionele beleggers de beurs om van een afstandje toe te zien hoe beginners hun vingers brandden aan de B100, het YRF of de EEX.

Hoe anders is het nu. De jetset van het huidige Cyberië wordt gedomineerd door beleggers, die voornamelijk wisten te profiteren van de geweldige volatiliteit (beweeglijkheid) van de koersen enkele weken gelden. Wie tegenwoordig niet belegt, hoort er niet bij. Dit alles dankzij een nieuwe berekening van de koersen op het Eurodamrak. Wordt het tijd om het systeem alweer te veranderen?

Verbazing alom als de Kronadax, de koers van het stadje Kronenburg, blijft stijgen. Zonder enige aanleiding steeg de koers van 50 naar 136 punten, terwijl de andere steden nog steeds moeite hadden om zich boven de 50 punten te handhaven. De Miniconomy Trade Index, die de gemiddelden van de zeven koersen aangeeft, steeg in reactie ook enkele punten door de schier onmogelijke beurskoers van het noordelijk gelegen stadje.

Niet alleen de stijging van de Kronadax, maar ook de enorme, vaak regelmatige fluctuaties van de Bahthoevedorpse B100 zal de aandeelhandelaars verheugen. En dat zijn er nogal wat: veel van de grootgeldbezitters, die in de TMC van twaalf december stonden genoteerd, gaven aan hun kapitaal deels op de aandelenmarkt te hebben verdiend. Verwacht wordt dan ook dat het benodigde kapitaal voor het behalen van een Top 20 positie minstens 4000 ISH hoger zal liggen dan in eerdere handelsperiodes het geval was.

In deze handelsperiode blijkt de aandelenmarkt veel lucratiever dan voorgaande periodes. Redenen hiervoor zijn tot op heden nog niet gesignaleerd, hoewel er wel verschillende geruchten de ronde doen. Zo wordt koersmanipulatie genoemd, waar onder andere voormalig Captain of Industry martien en voormalig burgemeester van Yenville Miquel Alvarez zich schuldig aan maakten; zij kregen hiervoor de cheaterstatus toegewezen.

De handel in bedrijfsaandelen daarentegen lijkt geheel in handen te zijn van 1 bedrijf: Cheops Banking MV, dat de markt overspoelt met MVs. De eigenaar van het bedrijf, Bookmaker, stond op de derde plaats in de lijst van spaarders. Vermoed wordt dat hij weer een ingewikkelde, maar winstgevende manier heeft gevonden die de randen van de Wet opzoekt. Hoe dan ook heeft de voormalig vastgoedhandelaar genoeg vertrouwen in het kapitaal van zijn bank dat die een rente van 10% aanbiedt.

De Overheid gaf in een reactie op het ontstaan van de nieuwe beleggers-elite aan dat het systeem bijgeschaafd dient te worden, zodat extreem grote fluctuaties uitgesloten worden. Koersmanipulatie wordt dan vanzelf minder aantrekkelijk, aldus een woordvoerder. Daarbij moet overigens vermeld worden dat het onderzoek naar de frauduleuze activiteiten op de beursvloer voorlopig nog geen nieuwe schandalen heeft opgeleverd. Het begint er zowaar op de lijken dat de koerssprongen daadwerkelijk bepaald worden door een grote schommeling in de handelsvolumes.

Een dergelijke aanname laat 1 vraag onbeantwoord: waarom zijn er zo veel winnaars en zo weinig verliezers onder de beleggers? Een antwoord vanuit de Overheid blijft uit, maar inmiddels is wel duidelijk dat de rijkdom onder beleggers niet ten koste mag gaan van de zo essentiële handel in goederen. En dat is precies de reden waarom het systeem toch weer aangepast zal worden. Helaas voor de beleggers.

Leave a Reply