Bankwezen schudt op grondvesten

Auteur: Redactie

Met twee megafaillissementen in de bankwereld in korte tijd dreigt het financiële systeem van Cyberië ineen te klappen. Na het opdoeken van het Cheops-imperium gisteravond werd vandaag topondernemer goudie en zijn bedrijf goudie eurodam MV failliet verklaart. Door beide faillissementen zijn enkele tientallen spaarders niet langer in staat hun geld op te nemen en verdwijnt het vertrouwen van andere spaarders als sneeuw voor de zon. Het Parlement houdt zich op de vlakte.

Vooral het faillissement van de Cheops Bank in Eurodam gisteren lijkt diepe sporen na te laten in de financiële wereld van Cyberië. Zowel eigenaar Cheops Banking MV, de holding (Cheops Holding MV) als de grootaandeelhouder van de holding, the hawk, werden tegelijkertijd failliet verklaard door de Overheid. De bank moet nog enkele tienduizenden I-Shells terug betalen aan spaarders, maar alle eigenaren bleken hiertoe niet in staat. Diverse spaarders togen naar Eurodam om hun geld op te eisen, waarna het gebouw gesloten werd.

Het faillissement is het gevolg van een vooropgezet plan van de ondernemer Bookmaker, die met behulp van een ingenieuze (legale) constructie een mega-schuld verkocht aan nietsvermoedende beleggers, waaronder the hawk. Tegelijkertijd overspoelde hij de markt met lege MVs, die gretig aftrek vonden. Door de mazen van de wet te gebruiken kon Bookmaker met zijn Cheops-imperium ongestoord zijn gang en resteert nu een financiële puinhoop.

Curators zijn direct aan de gang gegaan met de verkoop van activa. De opbrengst daarvan was slechts 1300 ISH, inclusief een grote benzinevoorraad die geplaatst was in de eximcentrale van Eurodam, afkomstig van de leeggeroofde MVs. In het geval van de goudie bank is door curators beslag gelegd op een grote hoeveelheid goud uit de schatkist van eigenaar goudie. Het goud was recentelijk opgekocht met geld dat voor spaarders bestemd was. Het is voor het eerst dat de Overheid tot een dergelijke actie overgaat.

Diezelfde Overheid verklaarde in een eerste reactie dat van een aantal onnauwkeurigheden is geprofiteerd, waaronder het niet meetellen van nettowaardes van aandelenbelangen bij de berekening van de netto-waarde van MVs op de bedrijvenbeurs. De Overheid raadt gedupeerde spaarders aan om een rechtszaak aan te spannen tegen de meesteroplichter Bookmaker. Spaarders van de diverse goudie-banken krijgen die kans niet: eigenaar goudie is enkele uren geleden het land uitgezet wegens overtreding van artikel 9 van het Wetboek.

Onduidelijk is hoeveel spaarders uiteindelijk de dupe zullen worden van de implosies in het bankwezen. In het verleden zijn bevroren spaartegoeden altijd meegenomen in de berekening van de nettowaarde van een ondernemer of onderneming. Wel is het mogelijk dat opgebouwde rentetegoeden niet langer uitgekeerd worden en dat spaartegoeden sowieso niet langer meer opeisbaar zijn. Dat laatste is het geval bij de Cheops Bank, die alleen nog gered kan worden met de geldberg die initiator Bookmaker aan het imperium onttrok.

Minister van Financiën webb_cam kondigde een week geleden in deze krant de perikelen van Bookmaker aan. Nu blijkt dat hij als hoofdverantwoordelijke van het bank- en verzekeringswezen bewust niet heeft ingegrepen en de acties wellicht zelfs steunt, lijkt zijn positie onhoudbaar. Het Parlement lijkt echter aan een vroeg kerstreces te zijn begonnen en liet de kwestie vandaag onbesproken. Gedupeerde spaarders in ongeloof achterlatend.

Leave a Reply