Jaaroverzicht politiek

Auteur: Redactie

Het einde van het jaar vormt traditioneel een gelegenheid om terug te blikken. Zo ook op een roerig jaar in de Cyberische politiek. Een jaar waarin veel Presidenten het loodje legden, oorlogen en economische recessies de politieke agenda dicteerden en partijen net zo makkelijk ontstonden als verdwenen. Stabiel zal het Parlement wel nooit worden. Maar misschien is dat wel inherent aan politiek.

Het politieke jaar begon op 4 januari met een historisch moment. Drie partijen (Improvement, PRC en 4You) bleven boven de kiesdrempel, maar haalden gezamenlijk geen meerderheid. De Overheid besloot toen de kiesdrempel te verlagen, waardoor het voetbaltoto nastrevende FC De Socialist eveneens drie zetels mocht innemen. Toen voetbaltotos een niet haalbare horde bleek en de confrontaties met de grootste partij IMP steeds harder werden, kondigde lijsttrekker De Socialist zijn vertrek uit Cyberië aan. IMP liet ondertussen van zich horen via Richard, Geert en President Novix. Het eerstgenoemde duo middels een onafhankelijkheidsverklaring voor Digitalië en de President door veelvuldig de Cyberische tabloids te halen.

Toch zou Improvement (toen PIM), mede door het opstappen van het bekende duo, tijdens de verkiezingen in maart dit jaar als grote verliezers uit de bus komen. Winnaar was het nieuw opgerichte AYWS, dat samen met 4You en het gefuseerde LNP vijf zetels behaalde. Voor het eerst in haar bestaan haalde ook het idealistische TKMST twee zetels in het Parlement. Het was een tijd waarin de krant nog een politiek verslaggever kende, Minister van Justitie Cobe de Minister van Veiligheid introduceerde en President Vinny van zijn sokkel viel en meteen daarna de succesformule AYWS opblies. Ook 4You verdween tijdelijk van het politieke toneel door interne strubbelingen.

Het gat werd figuurlijk opgevuld door de gewiekste zakenvrouw Milou die tijdens de verkiezingen in april maarliefst 6 zetels behaalde met haar Lijst Milou. Dit tot ergernis van de LNP, die met eveneens 6 zetels aanspraak dacht te kunnen maken op deze belangrijke post. Na een korte tussenpauze ging het Kabinet Troel in juni voortvarend van start. De oorlog met Japan gooide niet veel later roet in het eten. Hoofdrollen waren naast de Presidente weggelegd voor driftkikker Remco Bogaard en de duizendpoot m1n1conomy.

De enigszins onduidelijke afloop van het conflict deed het regerende Lijst Milou weinig goeds tijdens de volgende verkiezingen: het aantal zetels daalde tot 3. Cyberië koos duidelijk voor stabiliteit en gaf LNP en FCDS beide 5 zetels in een ongekend spannende strijd. TKMST leverde de twee zetels in bij het eveneens authentieke CDP en de Bahthoevedorp immens populaire ICE KING werd President. De herfst had in september een duidelijke invloed op de politiek en na een diepe economische recessie, een verwaarloost milieu en de zelfmoord van raspoliticus Volder viel ook het doek voor ICE KING, alsmede voor Minister van Justitie bytertje. Toen bleek het Parlement zelfs niet meer in staat een subsidiebeleid uit te stippelen voor de naar geld snakkende steden.

IMP, FCDS, 4YOU, LNP en LD beloofden allen beterschap en kregen prompt allen 3 zetels, een vorm van decentralisatie die in Cyberië tot dan toe onbekend was. O.l.v. Leader, nu al een van de meest capabele Presidenten ooit genoemd, kreeg het terugkerende 4You een dikke vinger in de gemengde politieke pap.

Of die positie behouden kan worden zal blijken tijdens de verkiezingen die op dit moment al in volle gang zijn. De partij zal het daarin vooral op moeten nemen tegen FCDS. Maar ook tegenstanders IMP, CDP, LD, SAFE, LM en LNP zullen opnieuw alles in de strijd gooien om de gunst van de kiezer te winnen. Laten we hopen dat het komende jaar net zo roerig wordt als het afgelopen. Leedvermaak of niet…

Totaalzetels over het afgelopen jaar:

1. LNP 21 zetels
2. FCDS 18 zetels
3. LM 11 zetels
IMP 11 zetels
4you 11 zetels
6. AYWS 5 zetels
PRC 5 zetels
8. TKMST 4 zetels
9. LD 3 zetels
10. CDP 2 zetels
LC 2 zetels
SAFE 2 zetels

Leave a Reply