Politiek, those were the golden days

Auteur: Fowel

Ach ja, hoe lang is het alweer geleden dat een stel Cyberiers het idee opvatten om volksvertegenwoordiging ook in de handelsnatie Cyberie te introduceren? Een jaar, anderhalf jaar? Waarschijnlijk is het nog wel langer geleden.

De eerste Cyberische kabinetten had nog geen President, zij werden voorgezeten door, zoals het werkwoord al deed vermoeden, een Voorzitter. Maar of het nou presidenten waren of voorzitters, zij krijgen steevast de meeste kritiek. Vele malen werden zij, niet langer meer gesteund door een meerderheid, de laan uit gestuurd. En niet iedereen nam dat al te lichtjes op, een huilende ex-president of een tierende ex-voorzitter waren geen wereldvreemde zaken in het rustige bergstaatje.

En de Ministers, zij zijn ook een verhaal apart. In de loop der tijden hebben we op de 6 (voormalige) ministeries die de Cyberische politiek rijk is de meest excentrieke figuren gehad. Ook zij kregen veel kritiek, vanwege de beslissingen die ze namen, de dingen die ze deden en de beweringen die ze uitspraken. Meer dan eens verdwenen overheidsgelden, bedoeld voor het ministerie van het een of ander, in de zakken van de bijbehorende Minister. En een enkele keer kwam het zelfs voor dat het CBI een Minister het land uit moest zetten.

En de Parlementariërs zelf, daar zijn zoveel verhalen over te vertellen. We hebben liegende, bedriegende, chanterende en frauderende Parlementariërs gehad. We hebben Parlementariërs gehad die actief, betrokken en sociaal waren. Ook hadden we volksvertegenwoordigers die erg direct waren, op het hufterige af. Wie kan hen vergeten? Niemand, mag ik toch hopen.

Het Parlement is in al die tijd maar weinig veranderd, want het is nog steeds de plek waar personen uit alle lagen van de bevolking elkaar bestrijden. Ik hoop dan ook van ganser harte dat de nieuwe lichting politici even roemrijk mag zijn als haar voorgangers.

Leave a Reply