Socialisten veroveren Cyberië

Auteur: Redactie

Rode tomaten vormen na de parlementsverkiezingen van dit weekend niet langer het toonbeeld van ontevreden burgers. In een maand waarin de economie opveerde en de champagne niet aan te slepen was werd Uber-Tomaat De Socialist op handen gedragen. Zijn partij, FC De Socialist, boekte een historische overwinning en sleepte 6 zetels in de wacht voor het komende Parlement. De Socialist zelf werd verkozen tot meest sociale Cyberiër en eindigde ook nog eens in de top 10 van rijkste inwoners. De bergbewoners lijken er warm voor de lopen: het sociaal-kapitalisme.

Geschiedenisboeken leren ons dat het Socialisme een politiek-maatschappelijke stroming is, ontstaan in de 19e eeuw. Aanhangers gaan uit van een sterk overheidsingrijpen om sociale en maatschappelijke problemen op te lossen en dan vooral problemen die ontstaan zijn door een oneerlijke verhouding tussen arm en rijk. Het staat daarmee tegenover het liberalisme. Karl Marx wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van het socialisme (marxisme).

Overheidsingrijpen dus. Maar wie is nou precies De Overheid in Cyberië? Anderhalf jaar geleden had die vraag eenvoudig beantwoord kunnen worden. Toen hadden de ontdekkers van het onaangetaste berglandschap van Cyberië de touwtjes nog stevig in handen. Met de komst van het Parlement en het uit handen geven van belangrijke taken aan de burgemeesters is die macht langzamerhand verschoven naar het volk, althans een vertegenwoordiging ervan. Er bestaat nog altijd een Overheid die onder die naam door het leven gaat, maar over het algemeen wordt het ingrijpen door dat orgaan niet als wenselijk gezien. Ook (of juist) door de socialisten niet.

In het Cyberisch socialisme zou dus een belangrijke taak weggelegd moeten zijn voor de volksvertegenwoordiging: het Parlement. Zij zou het moeten zijn die de kwalijke kloof tussen arm en rijk moet dichten. En dat is niet bepaald het geval.

In het begin van haar bestaan wilde FC De Socialist, toen nog propagerend voor voetbaltotos, de belastingen afschaffen. Het mag algemeen bekend heten dat belastingen een nivellerende werking hebben (inkomensverschillen verkleinen), door gebruikmaking van een heffingsdrempel. Het is niet het enige smetje op het rode blazoen van de komende grootste partij van het land. Een niet nader te noemen prominent lid van de partij werd deze week opgepakt na een poging tot overval op staatsbank. Karl Marx zou zich in zijn graf omdraaien.

Aanhangers van de socialisten zullen eerder genoemde ideologieën er niet op nahouden. Dat zou ook niet kunnen in een land dat geregeerd wordt door de strijd om de macht en het kapitaal. Zij interpreteren het socialisme meer letterlijk en denken, of hopen meer te denken aan de medemens. Een vorm van collegialiteit die volgens hen bij de traditionele machthebbers mist, Improvement vooraan. Zodoende zamelde ramy the king !, een van de drie grote stemmentrekkers van de afgelopen verkiezingen, een groot bedrag in voor mensvriendelijke projecten. De reli-sociale achtergrond van Priest_TK behoeft daarnaast weinig toelichting.

Het is bovendien niet voor niets dat roerganger De Socialist met 50% van de stemmen verkozen werd tot meest sociale Cyberiër van dit jaar. Dezelfde De Socialist die hard tegen de schenen schopte van het Overheidsgestuurde CBI en zijn carrière in de bergstaat begon als farmer. Is het dan zo erg gesteld op sociaal gebied met de rest van de politici? Nee, want zo kent iedereen wel een zwarte bladzijde in het leven. Uiteindelijk komen politici, handelaars, CBI-ers en de Overheid maar al te graag samen om door te zakken in Café Naar Boven in Zwollar. En dan rijdt zelfs Richard met plezier 75km extra om zijn dronken rivalen veilig thuis te brengen. Het socialisme is aan de winnende hand.

Leave a Reply