Cyberische wegen levensgevaarlijk

Auteur: Redactie

Het gloednieuwe Cyberische wegennet zorgt niet alleen voor een opleving in de handel, het bezorgt de burgemeesters ook veel problemen. Vanmorgen vroeg, op vrijdag de dertiende, veroorzaakte een kettingbotsing in de Stationsstraat in Eurodam voor vele duizenden I-Shells aan schade en raakten vier Eurodammers gewond. Na de uitgebreide aandacht voor het kavelroven lijkt nu een veel belangrijker issue aan bod te komen: de verkeersveiligheid.

De onverlichte wegen in Cyberië zorgen niet alleen voor ongevallen, maar bieden overvallers een uitgelezen mogelijkheid om hun slachtoffers in alle donkerte te ontdoen van hun geld. Bovendien worden onverlichte winkels regelmatig overgeslagen door het winkelend publiek in de 24-uurs economie.

De botsing in de Stationsstraat van vandaag was niet het eerste ongeval dat zich afspeelde in de duisternis. Ondernemer remiell bracht zijn gloednieuwe BMC deze week naar de garage nadat hij midden in de nacht door een ruit van glashandelaar Pibo DMF was gereden. De onfortuinlijke Zwollenaar zweerde na het ongeluk alleen nog maar overdag te rijden met de bolide.

Om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken moeten burgemeesters volgens een woordvoerder van de Veteranen Raad (VR) direct beginnen met de bouw of aanschaf van verlichting. Het zelf bouwen van lantaarnpalen verdiend daarbij de voorkeur, vinden de Veteranen, aangezien de levertijd van buitenlandse palen al gauw op kan lopen tot drie weken. Bovendien zal het wegennet voorzien moeten worden van diverse cameras voor de vaststelling van files en voor de veiligheid van voetgangers.

Met de aanleg van deze infrastructuur zullen niet alleen grote bedragen gemoeid zijn, maar ook de inzet van personeel. Per stad zullen volgens de VR een tiental inwoners moeten helpen met het produceren en plaatsen van de lantaarnpalen. De cameras en productiematerialen kunnen via de eximcentrale ingekocht worden. Per lantaarnpaal zal dat gaan om 10 kilo ijzer, 4 chips, 1 vierkante meter glas, 1 kilo plastic en een schroevendraaier. Een dergelijke lantaarnpaal verlicht ruim 10 wegdelen, waardoor er zeker 100 van nodig zijn in heel Cyberië.

Samen met de cameras (1 per 20 wegdelen) en het loon voor de aan te stellen monteurs zou de totale investering op ruim 50.000 ISH komen te liggen. De Overheid heeft al aangegeven een subsidie van 7.500 ISH in het vooruitzicht te stellen voor de twee steden die al snelst het volledige wegennet binnen de stad hebben verlicht.

Steden die besluiten de waarschuwing aan hun laars te lappen lopen volgens de VR het risico op een verhoogde kans op criminaliteit (berovingen), ongevallen en kunnen bovendien een lagere subsidie tegemoet zien tijdens de volgende subsidieronde. Het zal daarom niet lang duren voordat de burgemeesters het licht zien.

Leave a Reply