Burgemeesters importeren grondstoffen

Auteur: Redactie

Om het dreigende tekort aan grondstoffen in diverse Cyberische steden op te lossen zullen burgemeesters in de komende weken grote hoeveelheden grondstoffen importeren. In de club MC Premium Members, normaalgesproken het dorpscafe voor de Cyberische high society, hebben vertegenwoordigers van vier landen aan de onderhandeltafel plaatsgenomen. Het is nu aan de burgemeesters om binnen de gestelde regels een goede deal te maken en zodoende de handel kunstmatig in leven te houden.

Het grondstoffentekort lijkt op het eerste oog mee te vallen. Van de voorraden die volgens experts drie weken geleden in en op de grond zat is nog ruim een kwart over. Met het oog op de handelonderbreking die volgende week zondag zal aanvangen lijkt de interstedelijke handel dan ook de grootste onvolkomenheden op te lossen. Het probleem zit vooral in de grondstofrijke gebieden die om verschillende redenen afgesloten zijn van de bewoonde wereld. De regel dat maximaal drie kavels willekeurig van de Overheid gekocht kunnen worden licht hier onder andere ten grondslag aan.

Een ander probleem is volgens handelaren de beperkte hoeveelheid grondstoffen per kavel. Alle mooie kavels zijn al lang in het bezit van de grote industriëlen. Het heeft gewoon niet veel zin om een kavel te kopen waar alleen twee bomen op staan, klaagt een kleine winkelier uit YenVille.

Het punt waarop het voor ondernemers niet langer rendabel is om kavels met kleine hoeveelheden grondstoffen op te kopen willen burgemeesters niet afwachten. Daarom hebben zij de Export Vereniging Cyberië (EVC) opdracht gegeven om bij uitzondering nu juist de import te bevorderen. Eerder deze week sloot de EVC een overeenkomst met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Japan voor de import van de vier basisgrondstoffen van de Cyberische economie: olie, bomen, goud en ijzererts. Het gaat om enkele tienduizenden eenheden.

Economen hebben direct hun kritiek geuit op het in hun ogen manipuleren en sturen van de markt en de prijzen. Het voorkomen van schaarste kan volgens de economen een natuurlijke correctie in de weg liggen, waardoor de prijzen kunstmatig laag worden gehouden. Maar ondertussen stroomt er wel veel geld weg uit de Cyberische economie, wat de concurrentiepositie van het land alleen maar slechter maakt, waarschuwen zij.

Burgemeesters lijken niet ge´┐Żnteresseerd in de economische theorieën en zijn direct aan het onderhandelen geslagen. De eerste order, 10.000 liter olie uit de VS, werd vandaag binnengesleept door Bahthoevedorp. Ook de overige burgemeesters staan ondertussen te popelen om voor de bevolking de laatste handelsweek iets prettiger te maken. Koste wat kost.

Leave a Reply