Van proppenprikker tot president

Auteur: Redactie

Dit artikel is geen inleiding van een keukenroman. Het is het verhaal van een gelukzoeker in het land van de onbegrensde mogelijkheden: Cyberië. Het is een verhaal over de Cyberische politiek. Fictief, maar zeer herkenbaar.

Een jonge man passeert de zwaarbewapende CBI-agenten aan de grens tussen Rusland en Cyberië. Nadat zijn tot knapzak omgebouwde proppenprikker uitgebreid geïnspecteerd is, treedt hij binnen door de immense deuren aan de voet van de berg. Vrijwel direct wordt hij overspoeld met vreemde indrukken: in pak gestoken zakenmannen met een MCDus volgeladen met ijzererts. Omgebouwde mannen die vrolijk over de Hoofdstraat dartelen en onlieflijk om zich heen schelden. En een bos van uithangborden van clubs.

In de veronderstelling dat een club wel iets weg zou hebben van een cafe loopt het groentje dorstig een groen getinte club binnen. Daar raakt hij aan de praat met een felle politicus die naar eigen zeggen al twee keer in de top 10 gekomen was en drie keer Minister was geweest. Hevig onder de indruk van het gepoch stamelt de nieuweling dat hij toevallig van plan was een nieuwe partij op te richten, die op moet komen voor de rechten van de nieuwe inwoners. Plots wordt hij omringt door vier andere nieuwelingen, en er ontwikkeld zich een interessant gesprek.

Een dag later wordt de jonge man wakker in het ziekenhuis. U bent drie keer neer geknuppeld vannacht en al uw geld is verdwenen. Met een zacht schouderklopje wordt hij het ziekenhuis uitgedirigeerd en merkt dan op dat hij in dronken staat een winkel had gekocht aan de Kerkstraat, voor het aantrekkelijke sommetje van 750 ISH. Dolgelukkig, ondanks de hevige pijn in zijn hoofd, komt de nieuweling in zijn winkel aan, die nog leger blijkt te zijn dan zijn portemonnee. Hij pakt zijn proppenprikker en slaat de deur met een zwaai in het slot.

Op straat komt hij het viertal uit de club tegen, hevig schreeuwend. Morgen zijn er verkiezingen! En we hebben al een partijnaam: De Nieuwe Partij! Duizelig aanvaard het groentje zijn nieuwe rol als Voorzitter. Niet veel later wordt hij geconfronteerd met de eerste TV-spot waar hij met een bestoppelde baard het volledige beeldscherm vult. De Nieuwe Partij, nieuwerwets!

De volgende dag, op verkiezingsdag, boekt de jonge man ook zijn eerste successen als handelaar. De mede-aandeelhouders van zijn gloednieuwe MV, gespecialiseerd in kruithandel, waren de dag ervoor al lid geworden van zijn partij. Waaronder de oud-Minister, waar hij twee dagen geleden nog zo tegen op keek.

Met 30 leden en 85 stemmen wint De Nieuwe Partij glansrijk de verkiezingen. De krant kopt met: Nieuwelingen veroveren Cyberië. De nieuweling zelf is al druk bezig met het oprichten van een nieuwe krant en een school. Binnen twee dagen is hij al drie keer beschoten en zijn profiel is vaker bekeken dan die van menig prostituee. De stoppelbaard heeft plaatsgemaakt voor een icoon van een groen mannetje met een oranje bureau.

Nog geen week later zit de nieuwe Cyberische President in een Amsterdams restaurant. Alleen zijn proppenprikker herinnert hem nog aan het korte, maar hevige avontuur. Hoongelach valt hem ten deel als hij willekeurige passanten vertelt over zijn nieuwe beroep. Je moet eens van dat witte spul afblijven, proesten ze het uit. De jonge man glimlacht, legt 10 loepzuivere diamanten op tafel en verlaat langzaam het gebouw…

Verkiezingen in Cyberië! Donderdagnacht openen voor de tiende keer de stemlokalen voor de parlements- en burgemeestersverkiezingen in Cyberië. Bij het passeren van de grens ontvangt iedere inwoner automatisch een stembiljet. Ook in Digitalië zal gestemd worden voor de Eiland Raad.

Leave a Reply