Aandelenkoersen in vrije val

Auteur: Redactie

De aandelenkoersen op het Eurodamrak zijn vandaag en gisteren in een vrije val terecht gekomen. De MTI, de belangrijkste beursgraadmeter, daalde van het hoogtepunt gisteravond (110 punten) tot onder de 90 punten, een daling van meer dan 20%. De Bahthoefse B100 en Eurodamse EEX moesten zelfs meer dan 30% omlaag vanaf het hoogste punt gisteren. De overige indices hadden eveneens zwaar te lijden onder het gekeerde sentiment op de aandelenbeurs.

Handelaren geven verschillende verklaringen voor de plotselinge crash. Sommigen noemen het weekendeffect als grote boosdoener, waarbij uitgegaan wordt dat de handel in het weekend toeneemt en op maandag terugvalt. Anderen denken dat de koersdaling een voorteken is voor een economische recessie, die ingezet wordt door afnemende inwoneraantallen en falend burgemeesterbeleid.

Het Zwollar Fund van de gelijknamige stad heeft al langer te lijden onder dalende koersen. Na een hoogtepunt van net boven de 100 punten op zaterdag, noteert de index nu ruim de helft lager op 53 ISH. Dit ondanks een goede vertegenwoordiging van de Zwollenaren in de Omzet top 10.

Leave a Reply