Leve de burgemeester!

Auteur: Redactie

Ze staan zelden in de schijnwerpers. Na de verkiezingen wordt hun overwinning vaak vergeten onder het grote geweld van de partijenstrijd en als ze wat fout of goed doen, wordt dit opvallend snel vergeten. Burgemeesters, de sterke pilaren onder de Cyberische samenleving, verdienen eigenlijk meer krediet.

Een Cyberisch onderzoeksbureau kwam deze week met de opvallende resultaten van een onderzoek naar de activiteit in clubs. Deze clubs, en met name het Gemeentehuis, gelden als dé plaats waar kleine en grote ondernemers met elkaar en de burgervader in contact komen en meestal op een beschaafde manier tot een gezamenlijk beleid komen. Een burgemeester die dicht bij het volk staat wordt historisch gezien hoog gewaardeerd. De onderzoekers gaan nog een stapje verder: diegene die het meest aan het woord is, op een zinnige manier, maakt een grote kans op de belangrijke titel.

Als dit waar is zal ramy the king ! waarschijnlijk voor de tweede keer herkozen worden in de hoofdstad Eurodam. The king !, die veel waarde hecht aan de sociale activiteiten binnen de stad, was volgens de onderzoekers 320 keer aan het woord in de afgelopen weken, in korte of lange conversaties. Daarmee is hij niet alleen de meest sprekende burgemeester, maar bovendien de grootste kletskous van heel Cyberië. Althans, gekeken naar de gemeentehuizen dan…

Ook J_Heemelaar, de Roebelse mayor, maakt volgens het onderzoek een redelijke kans op herverkiezing. Hij sprak 253 keer in het openbaar en had daarbij weinig tegenspraak te dulden. Nu viel er in Roebelarensveen ook het een en ander te bespreken (een gestage inwonergroei en de succesvolle start van coureur Maurice H.), maar toch is de debuterende burgemeester bepaald geen stille.

Ook in Bahthoevedorp, Monapoli en Kronenburg behouden de huidige burgemeesters de claim op meest sprekende inwoner. In YenVille en El Peso, opvallend genoeg de steden die er het minst goed afkwamen in de laatste budgetverdeling, kwamen respectievelijk Zaccaria Alvarez en bytertje vaker aan het woord dan de burgemeester. Ook in Zwollar is dat het geval, hetgeen echter te verklaren is door de afwezigheid van burgervader Guardian om gezondheidsredenen. In El Peso maakte de interim-burgemeester de_seuntiens het wel erg bont: hij kwam slechts 50 keer aan het woord.

De onderzoekers keken ook naar het totaal aantal conversaties in de diverse gemeentehuizen. Met ruim 1700 gesprekken voert Eurodam daarin vanzelfsprekend de leiding. Verder werden er, opvallend genoeg, ook in de kleinere steden Zwollar en YenVille meer dan 1000 conversaties genoteerd. Monapoli en opnieuw El Peso scoorden met 472 en 582 gesprekken beduidend lager. En om de vergelijking compleet te maken: in het Cyberische Parlementsgebouw meetten de onderzoekers 1200 gesprekken, maar dan tussen slechts 20 personen.

Dat wil echter niet direct zeggen dat het Parlementswerk actiever, en dus belangrijker is. Veel Cyberiërs vergissen zich in het uitgebreide takenpakket van de burgemeester, die niet alleen zijn burgers te woord met staan, maar tegelijkertijd verantwoordelijk is voor de wegenbouw, het subsidiebeleid, de buitenlandse relaties, het veiligheidsbeleid en de belastingen. En dan vergeten we nog gemakshalve de races, onderdeel uitmakend van het brood en spelen-principe. Als we naar de afgelopen jaren kijken, presteerden de verschillende burgemeesters dan ook helemaal nier slecht.

Bovendien lukte het diverse legandarische figuren om meerdere malen herkozen te worden, iets dat niet veel Presidenten en parlementariërs kunnen zeggen. Ondanks zijn langdurige afwezigheid en grote fouten in het verleden herinneren veel Roebelaars hun oude burgemeester Joopsim nog. En toen meervoudig burgemeester ICE KING deze maand de handdoek in de ring gooiden, leverde dat hem in Bahthoevedorp zowaar complimenten op. Hieruit blijkt eens te meer dat inwoners binnen de stad hechten aan vastigheid en voor de Parlementsverkiezingen meer durven te stemmen op revolutionaire figuren. Het is verder niets voor niets zo dat veel burgemeesters keer op keer gevraagd worden voor de eveneens statusrijke Veteranen Raad.

Verkiezingen in Cyberië! Donderdagnacht openen voor de twaalfde keer de stemlokalen voor de parlements- en burgemeestersverkiezingen in Cyberië. Bij het passeren van de grens ontvangt iedere inwoner automatisch een stembiljet. In Digitalië zal gestemd worden voor de nieuwe Senaat. De verkiezingen duren naar verwachting tot zaterdagochtend.

Leave a Reply