Verandering nodig in Cyberië?

Auteur: Anjaatje

Tegenwoordig hoor je veel mensen het woord verandering in de mond nemen wat betreft het Parlement, de VR, of het wetboek. Er klopt niets van het wetboek, er zitten teveel mazen in, de VR is corrupt volgens veel mensen, en het Parlement heeft al zoveel ups en downs gehad dat daar ook maar wat aan veranderd moet worden.

Maar wat als nou echt alles veranderd werd? En nog wel drastisch ook? Stel dat bijvoorbeeld het Parlement nooit meer onenigheden zou hebben, dat de VR echt alleen de Overheid zou adviseren, dus op de achtergrond zouden opereren, en dat het wetboek geen mazen meer bevatte, wat zou er dan gebeuren?

Laten we het eens nagaan:
Het Parlement hoeft niet meer te discussiëren over nieuwe wetsvoorstellen, want het Wetboek klopt. Waar heb je dan nog een Parlement voor? Dan kunnen politieke partijen worden afgeschaft, en het Parlement dus ook. De Overheid zou het drukker krijgen, want hij zou geen taken meer aan de VR kunnen overgeven. Dit zou betekenen dat het werk van de Overheid haastwerk gaat worden, en dat is natuurlijk voor niemand goed. Hij zou bijvoorbeeld alle rechtszaken moeten regelen en beslissen over het al of niet teruggeven van een Citizenstatus aan een crimineel of cheater.

Uit het bovenstaande volgt dus dat het een stuk saaier zou worden in Cyberië. Mensen zouden allerhande vage clubs op moeten gaan richten, waarin besproken wordt hoe een konijn het lekkerst smaakt of waarin online games uitgebreid worden onderzocht.

Er is echter nog een aspect dat we niet hebben bekeken. Veel mensen zijn namelijk niet goed in handelen. Die mensen zitten dan over het algemeen in het Parlement, of hebben een andere baan waarmee ze wat geld verdienen. Neem bijvoorbeeld editors, die moeten nieuws schrijven. Maar als er behalve handelen niks bijzonders gebeurt, dan kunnen ze niets schrijven behalve onzin. Dus krijgen ze ook geen geld van opdrachtgevers binnen. En Parlementsleden krijgen ook geld voor hun bijdrage aan de samenleving, stel nou dat die functie wegvalt, dan verpest dit voor veel mensen de kans om ook wat geld te verdienen.

Natuurlijk onderkennen we hier niet dat het nogal ongeregeld overkomt, de ruzies in het Parlement, de vele ontslagen en de VR die constant onder vuur ligt. Maar door deze dingen blijkt eens te meer dat mensen hoe dan ook hun ei kwijt moeten, hoe dan ook. Nu is dat door overal commentaar op te hebben, de volgende keer is het misschien door stakingen of iets dergelijks.

Feit blijft dat het nooit saai zal worden in Cyberië zolang er mensen wonen en het een democratische samenleving is. Een dictatoriale samenleving zal toch ook weer tegen het hoofd van de mensen stoten die zo graag Cyberië veranderd willen zien. Zullen we dan alles maar bij het oude laten?

Leave a Reply