Pas maar op, want hier komt de vrouw

Auteur: Salomé

Pas maar op, want hier komt de vrouw!

Vormen van verzet van vrouwen tegen onrechtvaardige sekseverschillen in de maatschappij dateren van heel vroeger. Pas op dit moment worden de contouren van een feministische politieke stroming zichtbaar in Cyberië. Het ontwakend feministische bewustzijn dat ontstaan is door het feministisch verbond, leidde afgelopen dagen tot een rechterlijk proces aangewakkerd door Sesam. Dit verbond waarin vrouwen discussiëren en hun positie bespreekbaar willen maken, zou discriminatie zijn. Maar zijn het niet de vrouwen die sinds wij Cyberië bevolken uit het politieke machtsveld zijn verdreven?

In Cyberië is nooit eerder sprake geweest van een feministische golf. Inmiddels lijkt het erop dat de vrouwen de voorhoede vormen van een heftige feministische golf. Als deze golf succesvol wilt zijn, betekent het dat de vrouwelijke inwoners op grote schaal hun krachten moeten bundelen. Zwarte vrouwen, migrantenvrouwen, vluchtelingenvrouwen én witte vrouwen hebben heel veel belangen gemeenschappelijk. Want ook al willen sommige mensen wel eens doen geloven dat witte vrouwen volledig geëmancipeerd zijn, zij zijn nog steeds niet of nauwelijks te vinden in de hogere maatschappelijke en bestuurlijke posities. De vrouwen hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat deze feministische golf heel veel aandacht zal moeten besteden aan hun specifieke positie, hun problemen, wensen, en eisen. De vrouw van nu wilt een steeds grotere rol gaan spelen in de politiek, het onderwijs en in het bedrijfsleven.

De eerste successen van de feministische golf zijn al zichtbaar. In het algemeen overheidsbeleid, dus ook in het emancipatiebeleid en in het minderhedenbeleid was er vaak weinig aandacht voor vrouwen. Daarin moet verandering komen. Belangrijk aandachtspunt is dat vrouwenorganisaties zelf nauw betrokken worden bij het verder ontwikkelen en uitvoeren van het beleid. Goede voorbeelden hiervan zijn:
– Vrouwen zetten zich zelf in voor hun emancipatie en maken steeds meer doorbrekende onderwerpen binnen de eigen gemeenschap bespreekbaar.
– De bestuurlijke organen betrekken de vrouwen expliciet bij hun plannen.

Om van deze feministische golf een succes te maken, hebben wij allemaal een taak: wit, zwart, beleidsambtenaar, politicus, wetenschapper en de vrouwenbeweging. Er is nog veel te bereiken en te doen, dus aan de slag!

Leave a Reply