Politici pleiten voor vernieuwing

Auteur: Redactie

Terwijl in Cyberië de zaken hun normale gangetje gaan en een grote groep nieuwe inwoners eindelijk heeft gezorgd voor het nodige evenwicht tussen oersaaie handel en gepeperde conflicten, staan er plotseling een groot aantal politici op met (al dan niet revolutionaire) ideeën voor de verbetering van de Cyberische samenleving. De vraag is of alle plannen steun krijgen van de zwaar belaste Overheid?

De trend werd afgelopen maand gezet door de nieuwe Minister van Veiligheid MoleM. De bekende Zwollenaar bepleitte de opheffing van het gedoogbeleid in El Peso en zette zijn woorden met daden kracht bij. De beleidsmotie die hij voor die actie opgelegd kreeg van het Parlement lijkt andere aankomende en ervaren politici niet af te schrikken met vernieuwende ideeën te komen. Zo presenteerde Minister van Onderwijs Remco Bogaard deze week zijn plannen voor een compleet nieuw onderwijsstelsel. Secretaris van Informatie Carmine Alvarez heeft ondertussen nog 1 stem nodig om een meerderheid in het Parlement te behalen voor zijn gewaagde voorstel om de rechtspraak weer in handen te geven van het volk, in plaats van de Veteranen Raad.

Ook in de afgesloten Premium Member club werden in de afgelopen week revolutionaire ideeën geopperd: volgens ervaren ondernemers en politici zou de Minister van Sociale Zaken verantwoordelijk moeten worden voor de onderhandeling met buitenlandse partners (nu in handen van de overheidsgestuurde Export Vereniging Cyberië). De Minister van Financiën zou op zijn beurt De Cyberische Bank moeten beheren. De Overheid zag om verschillende redenen geen heil in die maatregelen, die het overbelaste machtsorgaan juist zouden moeten helpen.

Beter viel het idee van Remco Bogaard om gradaties aan te brengen in opleidingen (MBO, HBO etc.) en tegelijkertijd de (her)oprichting van de staatsschool. Veel leerlingen en ook leraren verlangen met weemoed terug naar de tijd van het CHS, de door twexx opgerichte oud-staatsschool die verantwoordelijk was voor de diploma`s van vrijwel alle beroepen. Onduidelijk is hoe de invoer van een dergelijk systeem plaats zal vinden. De Overheid adviseerde Bogaard eerst veel medestanders te vinden.

Het plan van PvdA-er Carmine Alvarez om de rechterlijke macht terug te geven aan het volk werd vooraf gegaan door een maatregel van Minister van Justitie remcowouter om alleen Veteranen met een door hem verstrekt diploma recht te laten spreken. Carmine vond deze maatregel niet ver genoeg gaan en pleitte via een wetsvoorstel voor de afschaffing van rechtspraak door leden van de Veteranen Raad. Ondanks dat zijn voorstel niet door een minderheid, noch een meerderheid van het Parlement gesteund wordt (9-9), lijkt de kans klein dat de Overheid het voorstel in het wetboek zal opnemen. Een woordvoerder liet alle kansen daarop echter nog open: misschien wordt het tijd voor een referendum? De Overheid liet later weten alle initiatieven tot vernieuwing te steunen, mits er geen drastische infrastructurele en administratieve veranderingen aan vooraf gaan.

Leave a Reply