Tijdelijk verbod `kavel-muiterij`

Auteur: Redactie

In afwachting van een technische oplossing voor het huidige tekort aan wegkavels, veroorzaakt door sluwe kavelhandelaars die deze opkopen en er vervolgens woekerprijzen voor vragen, heeft de Overheid een verbod ingesteld op het bezit van meer dan drie onbebouwde kavels per straat in Cyberië en Digitalië. Hiermee moet een voorlopig einde komen aan het inpikken van volledige wegen door veelal startende ondernemers.

Het verbod geldt voor de komende 7 dagen. Overtreders hebben van de Overheid tot vrijdagmiddag 15.00 uur de tijd gekregen om de onbebouwde kavels boven het maximum te verkopen of te bebouwen. Daarna zal volgens een verklaring overgegaan worden tot het inbeslag nemen van alle onbebouwde kavels buiten de normale rechtsgang om. De zogenaamde kavelboeren doen er daarom verstandig aan gehoord te geven aan deze oproep, want bij inbeslagname wordt volgens de Overheid de aankoopwaarde niet vergoed.

Het kavelprobleem speelt al maanden in met name Eurodam en de grotere steden in Cyberië. In het verleden waren er dagenlang totaal geen aan de weg grenzende kavels te koop en de Overheid wil er nu alles eraan doen om die situatie te vermijden. De maatregel komt ongeveer gelijk met het in gebruik nemen van grote lappen grond in o.a. El Peso, Zwollar en Eurodam. De lokale burgemeesters hebben duizenden I-Shells betaald aan onderhandelaars uit Nederland en Australië. Het was daarom erg zuur om te zien hoe een klein aantal ondernemers alle kavels opkocht om deze direct daarna weer te koop te zetten voor het drievoudige, verklaarde een Eurodamse handelaar. Als je vervolgens hoort dat het gaat om dezelfde personen met dubbele registraties dan begrijp ik best dat de Overheid ingrijpt.

Ingrijpen doet de Overheid niet alleen met strafmaatregelen. Vandaag werd ook de maximumverkoopprijs voor zowel onbebouwde kavels aan de weg en daarbuiten omlaag bijgesteld. Onduidelijk is wat het nieuwe niveau precies is, maar volgens actieve handelaars zijn op niet aan de weg grenzende kavels nauwelijks nog woekerwinsten te maken. En dat is precies wat de Overheid voor ogen heeft. Want behalve de negatieve gevolgen van kavelmuiterij voor nieuwe inwoners en de economie in het algemeen is de kavelhandel nog altijd een aantrekkelijk terrein voor farmers.

Nieuwe inwoners denken vaak nog een snelle winst te maken door waardeloze kavels voor 300 ISH door te verkopen aan valse identiteiten. Hoewel ze vrijwel altijd opgepakt worden belast dit het opsporingsapparaat wel in grote mate. In de nieuwe situatie zullen de snelle kaveltransacties niet langer aantrekkelijk zijn, aldus een CBI-agent. Toch is dit pakket maatregelen nog niet voldoende voor de Overheid. Een woordvoerder gaf aan dat spoedig ook technische aanpassingen zullen plaatsvinden om de kavelmuiterij verder in te perken, tot groot genoegen van de overbezette burgemeesters.

Leave a Reply