De belastingpionier

Auteur: Neelix

Na meer dan zeventien handelsperiodes lijkt alles ineens heel snel te gaan. Waar de Overheid traditioneel de lakens uitdeelde in de vorm van harde I-Shells lijkt er met het voorstel van de Kronenburgse Parlementariër zofona een nieuw tijdperk aan te breken.

Enkele dagen geleden woedde er nog een hevige discussie omtrent het aanblijven van zofona, aangezien hij de stemming voor de ministerverkiezingen had gemist. Ondanks een enkele protesterende stem besloot President Remco Bogaard om zofona toch toe te laten tot het Parlement in deze periode. Deze reageerde verheugd en deed de belofte dat het aan hem geschonken vertrouwen niet beschaamd zou worden.

Vandaag, slechts een week nadat de President zich uitsprak ten gunste van hem, heeft de Parlementariër zijn belofte ingelost. Met wellicht het meest invloedrijke wetsvoorstel sinds de invoering van de coalitiewet enkele maanden geleden heeft de Kronenburger vriend en vijand verrast met zijn belastingwet herziening.

De implicaties van het wetsvoorstel reiken veel verder dan een paar ISH meer of minder voor een welvarende handelaar. Dit voorstel is een grote stap naar onafhankelijkheid van Big Brother, de Overheid. Niet langer zal het Parlement of een burgemeester afhankelijk zijn van een budget dat beschikbaar gesteld wordt door de Overheid. Voor het eerst sinds het ontstaan van Cyberië zal de bevolking volledig financieel onafhankelijk zijn van de Overheid. Indien dit voorstel in zijn huidige vorm wordt goedgekeurd, zal het eerste zijwieltje van Cyberië worden losgeschroefd.

Een partij die alsnog roet in het eten probeert te gooien van het enthousiast reagerende Parlement, is de Digitaliaanse Senaat. Onmiddellijk na publicatie van het voorstel barstte een hevige discussie los, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Digitaliaan kleinez liet wederom van zich horen door het voorstel namens Digitalië per direct te boycotten. Een klein uur later bleek de Senaat haar eigen voorstel te hebben ingediend, zij het vele malen korter dan de Cyberische tegenhanger. Met de bevestiging van insiders dat deze wet incompleet is en waarschijnlijk zal leiden tot een startsaldo van 0 ISH in een volgende handelsperiode, lijkt een financieel debacle niet uitgesloten voor de Digitalianen.

Met nog enkele weken van discussie voor de boeg, biedt de huidige situatie uiteraard geen enkel houvast voor de toekomst. De enige zekerheid die we hebben is dat Cyberië een ware belasting pionier rijker is.

Cyberiërs socialer?

De belastingplannen van zofona staan niet op zich. De nieuwste politieke partij, de Fok!Partij, bepleit in haar hoofdpunten het invoeren van een uitkering, in plaats van het huidige subsidiestelsel. De uitkeringen zouden eens per twee dagen overgemaakt dienen te worden aan inwoners met een bepaald maximumvermogen.

Ook de Overheid heeft regelmatig in informele circuits aangegeven dat rijkere inwoners te weinig belast worden en dat dit ten koste gaat voor het sociale beleid. Het belangrijkste motief volgens de Overheid voor een hogere topbelasting is een meer competitieve economie en de daarmee gepaard gaande hogere motivatie van kleine handelaren.

Leave a Reply