Het rad

Auteur: Lucius

De jonge arbeider, een man van 23, blond haar en een platte neus, staat al weer vroeg op. Er moet geld verdiend worden vandaag. Het gaat al dagen slecht. Maar hoe komt het nou? Hoe komt het nou dat als je eenmaal slecht draait, het heel moeilijk is om er bovenop te komen. En als het erg goed gaat, dit ook lange tijd blijft? Dat is de functie van het rad.

De arbeider staat weer een dag in zijn winkel. Twee schroevendraaiers heeft hij verkocht, twéé schroevendraaiers. Zijn buurman vijfendertig, tegen een lagere prijs. Maar dat kan hij zich nu eenmaal niet veroorloven. Zijn productiekosten liggen hoger, hij heeft de verkeerde contracten gesloten met producenten voor massa-productie (skills). Want; hij dacht in steen te gaan handelen en een beetje ijzer, maar, zoals bij vele jonge, enthousiaste ondernemers mislukt dat, en moeten ze zich op iets anders richten. Is lenen de oplossing? Neen. Zo komen zij in het rad. Slechter en slechter, en het is zo moeilijk, en het kost zo veel energie om dat rad weer omhoog te krijgen, dat velen het bijltje erbij neer gooien en het land uitvluchten om onder een nieuwe naam, een nieuwe identiteit, opnieuw te beginnen.

Nu heeft hij een goed plan; schroevendraaiers, scheppen en zagen, dat wordt zijn markt! Vol goede moed begint hij, is urenlang in zijn winkel aanwezig, maakt reclame, sluit deals en heeft continu producten in zijn winkel, maar dat komt, omdat er niks uitgaat. Neen, het is hem weer niet gelukt. De eerste dag, hij verkocht nog tien zagen, 3 scheppen en 5 schroevendraaiers. Maar de tweede dag werd het al minder en de derde dag kwam er niemand. Van bovenaan draaide het rad voor hem in een keer naar beneden, en het leek wel of er geen beweging in was te krijgen.

Halsoverkop vlucht de man uit Cyberië, om niet meer terug te komen. En hoewel het raar lijkt, gebeurt dit vele mensen. Zo is dit mij ook overkomen. Het niet kunnen handelen, maar wel de drang hebben om het te doen, de activiteit hebben om te kunnen slagen. Maar het rad is bikkelhard, als het rad draait, heb je niks meer te zeggen, dan kan je alleen nog hopen dat het ooit goed komt. Het rad, zorg dat het goed blijft staan.

Leave a Reply