Neusinhoud belangrijker dan vertegenwoordigen van volk?

Auteur: Webb_cam

Hoewel de kranten in het koude Nederland bol staan van het buitenlandse nieuws, valt het woord Cyberië akelig weinig in de Buitenland-katernen. Er gebeurt simpelweg niets in het bergstaatje; geen opzienbarende wet, geen geruchtmakende slepende affaire, geen verhitte discussies. Televisiestation MinicoVision, hier met satellietschotel te ontvangen, heeft de doordeweekse live-uitzendingen vanuit het Parlement al vervangen door marathonuitzendingen over het paargedrag van eencellige diepzeediertjes, en verbannen Cyberische cheaters klagen alleen nog maar over het weer en over het verlies van hun favoriete korfbalclub.

Enkele weken geleden was het wel anders. De kranten stonden bol van het nieuws, op buitenlandse werkbezoeken werden Cyberiërs het hemd van het lijf gevraagd over die twee, de Cyberische politiek leefde overal. Blijkbaar is de erfenis van Jacobse en Van Es niet verdeeld onder diegenen die er wat aan hadden, maar is het slechts terecht gekomen bij de personen die zelf genoeg bezaten. Ironisch genoeg is de enige waarneembare poging tot activiteit het bespreken van een inactieve minister geweest, zodat bij menig journalist het bekende spreekwoord over de pot en de ketel op de tong komt te liggen.

Hoewel misschien misplaatst gezien het aantal slachtoffers dat is gevallen, zou het goed zijn als de oude tijden van de Rote Armee Fraktion herleefden. De politici werden dan wel tot activiteit gedwongen door de schietgrage Duitse terroristen, maar in ieder geval voerden ze wat uit. Er werden kritische kamervragen gesteld, het volk zat op het puntje van de stoel en het Parlement legde zowaar contact met andere overheidsdiensten in een poging om de kwaadaardige bedoelingen te stoppen. Hoewel een situatie als die van zes vulkaanuitbarstingen geleden zich nu niet voordoet, betekent dat niet dat noeste arbeid een slecht effect zal hebben op de politiek. Integendeel: zodra de heren volksvertegenwoordigers zich meer zouden bemoeien met hun (potentiële) achterban, zou de droom van vele idealisten misschien ooit vervuld kunnen worden. En dan wordt de aandacht definitief verlegd van de neusinhoud naar die van het debat.

Leave a Reply