Micro-economische Verkenning

Auteur: Redactie

Geweld in El Peso (AAR)

Gisteren werd door de gemeente van El Peso bekend gemaakt dat zij nog minder gaat letten op berovingen. Dit gedoogbeleid van burgemeester matthijsje werd door de plaatselijke bevolking niet met open armen ontvangen. Dat was wel te verwachten met het oog gericht op de beurscijfers. De EPSX stortte dan ook bijna letterlijk ineen. Dit beursaandeel staat na het aandeel van USSREX als laagst genoteerd.

De keldering is echter te verklaren, omdat winkeliers massaal hun producten terug naar hun magazijnen vervoeren en een slot erop doen. Handelaren hebben dus niets meer te zoeken in El Peso.

Het grootste nadeel is nog wel dat niemand zich meer veilig voelt in El Peso. Mayor matthijsje wordt dan ook bestormd met klachten. Voor de plaatselijke bank is dit beleid ook een flinke domper. Om geen klanten kwijt te raken hebben ze flink in de portomonnee moeten kijken om de klanten nog iets of wat vertrouwen te geven.

Er zijn veel vraagtekens waarom de burgemeester dit gedaan heeft. Maar aan de andere kant vraagt men zich ook af waarom er nog steeds geen verzekeringsmaatschappij is opgericht. Vooral in deze situatie kan deze bakken met geld verdienen.

Keuzes (Mankiw)

Als startende ondernemer lijkt het zaak jezelf in een rustige omgeving neer te zetten. Kronenburg leek dus in eerste instantie een goede optie. Zeker nadat ik de eigenschappen van gemeenten als Tripolire en Monapoli bekeken had was het me binnen no time duidelijk: In Kronenburg moest ik zijn. Rustig wennen aan de hectiek van het handelaarsleven en eerst een kijken of ik het hoofd boven water kon houden.

De keuze voor Kronenburg viel later wat tegen: Kavels aan de weg zijn vreselijk duur en de staat van menig kavel ligt ver beneden peil. Gelukkig lijkt de burgemeester van onze mooie plaats dit laatste steeds meer onder controle te krijgen. Afwachten lijkt dus voorlopig het enige juiste devies!

Leave a Reply