Het nut van een verkiezingseditie

Auteur: Redactie

Het is alweer lang geleden dat een verkiezingseditie van The Miniconomist grote ophef veroorzaakte onder de punctuele groep Cyberiërs. Is dat uberhaupt weleens gebeurt? Jawel, toen de redacteurs hun belerende vingertje hieven in Stemmen doe je zo, of toen zij openlijk korte metten maakten met roemruchte politici. Zelden echter leidde een artikel van een deelnemende partij tot een omvangrijke discussie. De vraag rijst daarom wat het nut is van dergelijke partijreclame in de verkiezingseditie van de krant.

Jazeker, stelt redacteur en VR-voorzitter Webb_cam. Hoewel op het eerste gezicht lijkt alsof Cyberiërs vooral stemmen op hun favoriete handelaar of de vriendelijke buurman, lijken toch steeds meer mensen de verkiezingen serieus te nemen. Een verkiezingseditie waarbij alle partijen nog een laatste keer hun mening of standpunten kunnen geven, kan daarin een waardevolle rol spelen.

Ook de deelnemende partijen lijken van die mening toegedaan. Op enkele na leverden zij allen een fraai stukje promotiemateriaal in bij de redactie die u hieronder aantreft. Traditioneel grijpen partijen die mogelijkheid met beide handen aan en overgrenzen daarbij regelmatig het maximum van 1200 karakters. Toch is er nooit vast komen te staan of een verkiezingsartikel ook echt daadwerkelijk kiezers overhaalt om op een bepaalde partij te stemmen.

Een belangrijke reden hiervoor is dat een vaste groep van meer dan 100 politici hun keuze al ver voor het verschijnen van de groep heeft gemaakt. Zij staan namelijk op de kieslijst van een deelnemende politieke partij en het aantal afvallige leden tijdens de verkiezingsdag zelf is al tijden lang 0. Als we ervan uitgaan dat ruim de helft van die politici het recht gebruiken om ook met één alter-ego op zichzelf te stemmen, dan komt het resterende aantal kiezers zonder notering op 300 tot 400. Daarvan zijn er ruim honderd al lid van een partij, en zullen hun keuze hier sterk door laten beïnvloeden.

Al met al is de keuze van de helft van de kiezers al duidelijk bij het bekend maken van de definitieve kieslijsten. Van het resterende deel `zwevende kiezers` zal toch zeker een kwart de keuze laten bepalen door een persoonlijke relatie met een verkiesbare politicus. Een ander deel zal een oordeel vellen aan de hand van de complete samenstelling van een kieslijst.

Dan blijven er ruim 100 kiezers over die een andere zaken in hun overweging opnemen. Zelfs als maar een klein deel van die groep zich laat leiden door hetgeen geschreven wordt in de verkiezingseditie, kan dit toch van doorslaggevende invloed zijn op de einduitslag. En voor diegenen die de partijartikelen altijd met een korreltje zou nemen: bedenk wel dat de partijen in ieder geval de moeite nemen hun standpunten onder woorden te brengen!

Leave a Reply