Priester met pensioen

Auteur: Fowel

Wij zijn hier alleen bijeen gekomen om de volgende 2 mensen in het echt te verbinden: (naam) en (naam)

Willen beide personen hun getuige noemen?(naam) neemt gij (naam) tot uw wettige echtgenoot, in goede en slechte tijden, in voorspoed en tegenslag, in ziekte en gezondheid wat is daarop uw antwoord?

(naam) neemt gij (naam) tot uw wettige echtgenote(!) in goede en slechte tijden, in voorspoed en tegenslag, in ziekte en gezondheid wat is daarop uw antwoord?

( Als ze beide “ja” zeggen) Dan verklaar ik jullie nu, als wettige ambtenaar van de burgerlijke staat, tot man en vrouw, u mag de bruid kussen.

Bovenstaande tekst komt regelrecht uit een Cyberische cursus theologie, ook wel een cursus Priest of Priester genoemd. Volgens diezelfde cursus zouden Priesters politiek gezien links-georiënteerd moeten zijn en geld ophalen voor goede doelen. Oftewel, de cursus bepaalt wat voor een geloof je hebt. Lariekoek!

In een ver verleden, toen Cyberie nog verkeerde in de opbouwfase, toen alles nog open lag en toen iedereen iedereen kende, besloten sommige mensen aandacht te schenken aan het religieuze aspect van een samenleving. Kort door de bocht kwam dat erop neer dat een Priester-status in leven werd geroepen, en met zo`n status kon je een kerk beginnen en je geloof uitoefenen. Zoals alle nieuwigheden was de lol er binnen niet al te veel tijd vanaf, en sindsdien hangt de Priester-status als een afgeknakt twijgje aan de alsmaar groeiende boom der Cyberische samenleving. Niet zo heel vreemd dus dat er voorstanders zijn van het afschaffen van de Priester-status. Ook begrijpelijk is dat er mensen zijn die er niet zo van overtuigd zijn dat de samenleving echt wel door kan draaien zonder Priesters.

Immers, met gemiddeld anderhalve trouwerij per handelsperiode en heidenen die niet biechten als beroepsbevolking heeft een Priester maar heel weinig te doen tijdens die vier weken dat Cyberie toegankelijk is. En wat stelt zo`n trouwerij eigenlijk voor? Twee mensen, vaak onder de naam van een alias, die zeggen elkaar eeuwig trouw te blijven. Alsof je die belofte niet zou kunnen doen zonder een man of vrouw met een houten kruisje.

En hoe idioot is het om een kandidaat Priester te vertellen wat hij gelooft, wat hij vindt, wat hij moet doen en hoe hij het moet doen? Als, bij gebrek aan een beter woord, aspirant-Priester heb je vaak je eigen ideeën over hoe jouw geloof in elkaar steekt. Hoewel het best mogelijk is dat je een bestaand geloof als basis neemt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je door je leraar wordt gedwongen een bepaald geloof erop na te houden. De Priester-status, zoals hij nu in de samenleving wordt toegepast, is een ernstige beperking voor het ontstaan van een werkelijke religie in Cyberie. Of dat wenselijk is, is een tweede, maar de voorstanders van het behouden van de Priester-status zouden in ieder geval achter het veranderen van de functie van de Priester moeten staan.

Over het algemeen is dat ook wel zo, maar meestal blijft het bij het simpele, “Ja, we moeten het veranderen” of “We moeten er nieuw leven in blazen“. Vooralsnog zijn er weinig constructieve of concrete ideeën geopperd. De reële suggesties die er zijn, pleiten allemaal in ieder geval voor het verwijderen van de Priester-status, en tenzij iemand binnen een paar dagen met een geniaal idee komt om de Priester tot glorie te laten komen in de samenleving zal dat ook gebeuren.

Leave a Reply