Journalistiek viert hoogtij

Auteur: Redactie

Niet eerder sinds de begindagen van ons bergstaatje waren de steden zo dunbevolkt. Niet eerder waren de portemonnees zo leeg, niet eerder waren de straten zo verlaten…. En niet eerder was The Miniconomist zo vol met nieuws, achtergronden en opiniestukken. De journalistiek, paradepaardje van Cyberisch democratisch gedachtegoed, is in haar hoogtijdagen.

Ook de redactie van The Miniconomist ging met een angstig voorgevoel de grens over. Want weinig mensen betekent weinig handel, weinig actie, weinig nieuws en nog minder journalisten; slechte tijden voor de krant. Hoe anders was het toen de eerste editie uitkwam, een week later dan gepland. De Eindredactie, toch al druk bezet wegens nevenverplichtingen, kon de stroom van artikelen nauwelijks aan, maar voor het eerst werden mensen �s ochtends weer wakker met een luide plof op de deurmat.

Opvallend is de immense vertegenwoordiging van Bahthoevedorp in het schrijversteam. Want naast verstokte Bahthoevedorper Webb_cam zijn ook Heetderks BV, Turakamu, Oom Frank, The Socialist, Communist2, Lion King en SweetMary inwoner van de tweede stad van Cyberië, en daarmee lijkt het journalistieke centrum zich duidelijk te vestigen. Hoewel de Bahthoevedorpse saamhorigheid altijd al groot was, heeft de burgemeester er dit keer minder vat op, en juist buiten het gemeentehuis floreert het sociale leven. De vraag is dus of het goudstadje onterecht wordt overbelicht, of dat er écht meer gebeurt, maar de redactie is blij met het enthousiasme.

Toch moet het ook voor bijvoorbeeld Eurodammers, toch in grotere getale aanwezig, mogelijk zijn om ons van lokaal nieuws te voorzien; een levendige concurrentie tussen steden houdt namelijk niet op in de winkels, en hoe beter kan men zich profileren als dé burgemeesterskandidaat door te laten zien dat hij hart heeft voor de stad? En zijn de Kronenburgers hun topeditor Leader alweer vergeten, of houden zij zich liever veilig op de achtergrond? En van YenVille, met haar rijke geschiedenis van juristen, kan toch tenminste een artikel worden verwacht over de rechtszaken.

Waarom veel Cyberiërs en Digitalianen in deze rustige tijden naar de pen grijpen, is experts nog onduidelijk. Misschien konden zij voorheen de tijd niet vinden om literair hun naam te vestigen, omdat ze constant in de winkel stonden op te letten; misschien zoeken zij uit verveling hun heil in de krant. In ieder geval is voor de Redactie één ding wel duidelijk: niet eerder was The Miniconomist zo gezegend met haar schrijversteam.

Leave a Reply