Spectaculaire ontknoping

Auteur: Redactie

Even leek het erop of er gisteren gratis verzekeringen werden uitgedeeld bij verzekeringskantoor Podje aan de Havenstraat aan Eurodam. De lange rij klanten voor het kleine gebouw bleek echter een steunbetuiging voor de Eurodammer podje, die hierdoor op de eerste plaats belandde in de prestigieuze top 20 van rijkste ondernemers. Farming!, riepen zijn concurrenten direct in koor. De Overheid oordeelde anders, maar kwam vandaag toch met een beschuldiging van farming: kavelfarming.

Hierdoor gaat de Captain of Industry-status aan de neus voorbij van de actieve podje, die net eindigt onder de Roebelaar J_Heemelaar. De Overheid zal de Veteranen Raad later vandaag consulteren over de geldigheid van de tweede plaats van de wetsovertreder podje. Hem wordt ten laste gelegd het overtreden van lid 5 van de Grondwet. De Eurodamse ondernemer verkocht in de afgelopen dagen diverse waardeloze kavels onder eigen naam en met MV`s voor bedragen variërend van 25 tot 75 ISH. Aangezien dit volgens de Overheid aanzienlijk hoger ligt dan de marktwaarde van de kavels, is er sprake van farming, het meest ernstige vergrijp in de bergstaat.

Naar verwachting zal het oordeel van de Overheid slecht vallen bij de medestanders van podje, die hem op diverse manieren hielpen de eerste plaats te bemachtigen, hetgeen dus uiteindelijke mislukte. Podje zelf gaf al eerder aan van mening te zijn dat de eerste plaats aan een Eurodammer toebehoort. Volgens de Overheid is de bewijslast echter waterdicht en zal ook aan de kopers van de dure kavels een boete opgelegd worden. Er is een schemergebied tussen hulp en farming. De Wet verbiedt iedere vorm van hulp, maar gedoogd geldtransacties tot 250 ISH. De mate van hulp in deze zaak, alsmede de betrokkenheid van sub-registraties, maakt het tot een strafbare handeling, aldus een woordvoerder.

Naast podje werd ook Leonardo Savatoro genadeloos gestraft door de Overheid. De ex-burgemeester van Tripolire zou een top 10 notering hebben bereikt door hulp van de zittende burgemeester, familielid Antonio Savatoro. Laatstgenoemde kocht diverse kavels van Leonardo voor 175 ISH voor de bouw van parken en wegen. Volgens het CBI waren er voldoende alternatieve kavels te koop voor lagere prijzen. Zijn overige vermogen zou Savatoro voornamelijk hebben verdiend met eximorders van de gulle Antonio. De Tripolitaanse burgemeesters wacht oneervol ontslag met terugwerkende kracht, alsmede het verlies van het actieve kiesrecht voor de duur van 3 maanden. Leonardo Savatoro verliest zijn plaats in de top 20.

De Overheid constateerde meerdere gevallen van hulp door burgemeesters of filantropische ondernemers, maar liet deze ongemoeid door een tekort aan bewijs. Een woordvoerder verklaarde: mede door een gebrek aan handel bleek het voor ondernemers lucratief deals te sluiten met burgemeesters. Eximorders leverden bijvoorbeeld een grote bijdrage aan de winst. Het is echter lastig vast te stellen of burgemeesters informatie over de orders doorspelen aan bepaalde ondernemers, of hun prijs aanpassen aan de wensen. Ook hier is een grijs gebied tussen handelen en hulp. Bij de stelselmatige verkoop van kavels tegen de maximumprijs is er echter een duidelijke grens overschreden.

Op de vraag of winnaar J_Heemelaar heeft geprofiteerd van eventuele steun van burgemeester pino1, kon de Overheid geen duidelijk antwoord geven. Dit is niet te bewijzen. Feit is echter wel dat Heemelaar meer heeft verdiend via de reguliere handel dan de gesponsorde podje. En dat is toch waar de top 20 om draait.

Leave a Reply