Aan het parlement, de handleiding: ‘Hoe maak ik een parlement.’ les 1

Auteur: the Waiter

Het Cyberische politieke wereldje heeft al vaak voor hete vuren gestaan. We hebben Improvement gehad, later kregen we Lijst Aanrecht, het parlement werd opgeblazen in de verkiezingstrijd door de lijsttrekker van SAFE, maar toch kwam het steeds goed en draaide het land.

Met de huidige parijen is dat echter een ander verhaal. Hoe eenvoudig het ook is, ze komen er maar niet uit. Het lukt ze maar niet ministers op posten te krijgen en eens te beginnen met het land te besturen. Veel werk is het niet, want wat het meeste tijd kost, is luisteren naar elkaars gezeur.

De komende weken lees je hier in The Miniconomist de handleiding ‘Hoe maak ik een parlement.’ Voor alle politici in het land. Ook als een andere crew de krant overneemt, zei zullen de artikelen dan in hun postvak krijgen, als jullie trouwe lezertjes, met jullie te manipulerende breintjes dan allemaal e-mailen naar tmc@miniconomy.nl komt het er zeker in, maar to the point les 1.

Laat zien wie de baas is. Ben je de grootste partij? Mooi, dan ben jij de baas laat dat ook zien. Het maakt niet uit of je een meerderheid hebt, zolang andere denken dat je in staat bent een meerderheid achter je te krijgen zit je goed. Tijdens het verdelen van de ministerposten moet je dat ook goed laten blijken. Jij bent niet voor niets de baas. Deze les staat dus ook in het teken van, laten zien wie de baas is.

Het is je al gelukt lijsttrekker van de grootste partij te worden, kennelijk kun je iets of heb je je goed naar boven gebluft. Ik hoop voor je dat je je omhoog gebluft hebt. Aan iets kunnen heb je niets in dit vak. Want iedereen maakt fouten, ook mensen die het kunnen. Je moet in staat zijn je uit fouten te werken, dan komen je bluf talenten mooi van pas.

Hoe praat je jezelf de politiek in? Door te luisteren, de sleutel tot spreken in luisteren. Iedereen zegt dingen die hij beter niet kan zeggen. Vaak onbewust, nog vaker zonder dat andere mensen het horen. Als het jou lukt dat wel te horen, dan ben je binnen. De woorden van mensen en dus ook wat de kiezer hoort zijn eenvoudig te manipuleren, of op een bepaalde manier te interpreteren zodat het snel jou voordeel in komt. Dit effect is nog sterker wanneer je tegenstander het niet door heeft, oefen daar veel op voor je een poging waagt.

Volgende keer, les 2, wat doe je als baas.

Leave a Reply