Aan handel doen we naar hartelust, maar ook met een beetje ernst.

Auteur: Ancient

En met deze plicht voor ogen, gaan we een begin maken van onze handelbeoefening. Voor zover we daar tijd en gelegenheid voor hebben, gaan we naar hartelust graven, aankopen, produceren, verkopen en narekenen. We gaan onbezorgd genieten van een geslaagde verkoop, van een beetje produceren, van de heerlijke ontspanning.

Maar nu moet je niet denken, dat je echt aan handel doet, wanneer je zo maar een beetje door de gangen van je magazijn draaft, of een paar slordige berekeningen maakt. Geen sprake van. Als je eenmaal besloten hebt, iets te gaan doen, dan moet je het ook goed doen; dan moet je het met een beetje ernst doen.
En hoe kun je dat nu doen? Door je alleen maar te ontspannen? Door alleen maar vermaak te zoeken? Dat gaat natuurlijk niet. Als je flink wilt worden, moet je je ook een beetje inspannen.

Je moet er niet bang voor zijn, dat je een beetje moe zult worden. In het leven moet je je dikwijls genoeg inspannen, dat je er moe van wordt; eerst bij het leren, later bij het werk. En dus kan het bij de handel geen kwaad.
Ik wil je nogmaals zeggen dat je geen handelheld hoeft te worden. Maar dat betekent toch niet, dat je niets hoeft te doen, om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. Goed je best doen voor iets, dát is immers juist de manier waarop je flink kunt worden in de handel.
Nu zijn er natuurlijk een heleboel handelaren, die zoveel van handel houden, dat ze het vanzelfsprekend vinden, wanneer iemand daar zijn best bij doet. Maar dat is lang niet met iedereen het geval. Ik ken massa�s mensen, die te gemakzuchtig en te lui zijn, om zich een beetje voor de handel in te spannen. Maar zie je hun tijd beter besteden? Allesbehalve! Dan zie je ze lanterfanten, dat het allesbehalve een lieve lust is! Ze willen zich niet moe maken, omdat ze er meestal geen straf voor krijgen.

Wanneer je je werk niet verwaarloost, mag je gerust uitblinker in de handel zijn. Iemand die zijn werk goed doet, en daarnaast nog een bekende handelaar is, zal heus geen nietsnut of een handelmaniak genoemd worden. Zo kende ik bijvoorbeeld een jongeman, die heel goed kon handelen. Hij heet Kees Hiddink. Hij was één van onze beste handelaars, en had, behalve een paar top 3 plaatsen, ook een recordbedrag op zijn naam staan. Maar een paar periodes later moest hij hard studeren, voor zijn diploma als ingenieur en hield op met handelen. Toen hij afgestudeerd was, en zijn diploma had, ging hij opnieuw handelen. Maar toen hij aan het werk kon gaan in de maatschappij en geen tijd meer had voor grootschalige handel, zou hij nooit meer aan concurrentie deelnemen, omdat hij zijn liefde en ernst voor de handel opzij wist te zetten voor de ernst van het leven.
Precies zoals het hoort!

Leave a Reply