Vincent`s Verordening

Auteur: The Minic

Deze handelsperiode wordt met een dikke saus overgoten door geweld, terreur en aanslagen. Daarover is reeds voldoende geschreven. Wij Cyberiërs zien de Digitalianen als schuldigen, met hun golven van aanslagen. Maar zijn de Cyberiërs nog steeds wel zo rechtschapen als we denken?

Het is dinsdag, de laatste week van de 38e handelsperiode zijn we reeds ingegaan. Enkele Cyberiërs hebben besloten het heft in eigen hand te nemen. Hoewel het goed is dat er wordt nagedacht over een oplossing, zijn de manieren waarop we dat doen totaal verkeerd. Centraal in mijn verwoording staat Vincent Turner, onze Minister van Justitie.

Reeds enkele dagen al is hij in de tegenaanval gegaan door in zijn winkel, illegaal, kruit en wapens te verkopen. Dat een Minister dit doet is op zich discutabel, maar in mijn ogen zijn goed recht. Ongetwijfeld zijn meerdere landgenoten hem reeds voor gegaan. Nu is het de vraag, helpt het ‘to fight fire with fire’? Wie de discussie in het Achterkamertje heeft gevolgd, heeft kunnen zien dat de Minister deze mening inderdaad is toebedeeld.

Na een vraaggesprek waarin onder andere werd gevraagd aan de Minister of het niet beter is om vreedzame oplossingen te vinden voor dit probleem, om zo het spel weer speelbaar te maken en houden, kreeg ik, op zijn zachtst gezegd, een dubbel antwoord:

Vincent: “weet je, ik sprak zo`n gast… hij wou Miniconomy bij zijn school promoten. Hij zei ook, dat gaat niet… het spelletje is niet alleen rekenen en politiek, het is duiken voor kogeltjes en schelden op elkaar. Dat hoort er niet thuis.”

Ik ben het totaal met hem eens, dat hoort inderdaad niet thuis in een dergelijke samenleving waarin wij wonen. Desondanks bevordert hij het geweld wel, door vijandige plannen op te stellen (Project X) en door zijn verkoop van kruit en pistolen.

Tot hier aan toe goed en wel, maar vandaag ging onze Minister te ver, door door middel van een verordening aan te kondigen dat, voor het restant van deze periode, de handel in verboden goederen legaal is. In menig club was dan ook te lezen:

“Hierbij kondig ik (Vincent Turner) af dat de wapenhandel in Cyberië gedurende de rest van de ronde is gelegaliseerd. Officers die toch geweren en kruit verwijderen uit de winkels zullen hun beroep afgenomen worden en een vergoeding uit eigen zak moeten betalen aan de gedupeerde.”

Hier zijn een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. Allereerst lijkt het er erg op, dat onze Minister financieel voordeel heeft bij zijn eigen verordening. Hij kan nu onbeperkt en zonder restricties zijn goederen verkopen. Het is volgens de wet duidelijk verboden een verordening uit te schrijven die voor financieel gewin zorgt. Zijn functie geeft hem nu de mogelijkheid, wat dus ook neigt naar machtsmisbruik.

Het tweede bezwaar is dat wettelijk is vastgelegd dat een verordening de rang van de uitschrijver niet mag ontstijgen. Maar heeft de Minister van Justitie wel het recht om te oordelen over welke goederen wel of niet legaal zijn? Het is niet ijzersterk, maar zeer zeker wel discutabel.

Ten slotte mag een verordening de openbare orde niet verstoren. Nu is er van orde niet veel meer over, maar helpt de Minister het laatste restant orde niet om zeep door deze verordening? In potentie wel.

Het vermoeden bestaat misschien bij sommigen, dat het Parlement heeft opgetreden tegen deze Minister en zijn verordening. Helaas is dit niet het geval geweest. Het Parlement heeft letterlijk met geen woord hierover gerept. Na enige tijd heeft gelukkig de Federal Assistent aangekondigd dat de verordening niet geldig is, en dat alle Officers illegale goederen dienen te verwijderen.

De reacties in verschillede politiebureaus tonen echter aan dat ook wij Cyberiërs het allemaal niet zo nauw meer nemen met de regelgeving. Menig Officer is namelijk erg duidelijk: ze zullen geen illegale goederen verwijderen. Er werd in Bahthoevedorp zelfs gekeken of de mogelijkheid er was om een andere, lokale verordening uit te schrijven door de Mayor. De Federal Manager heeft dit gelukkig voortijdig stopgezet. Toch ziet het er naar uit dat veel Officers de andere kant op zullen kijken bij het vinden van verboden goederen.

Persoonlijk ben ik wel trots op mijn eigen Kronenburg. Als enige stad in Cyberië hebben zij duidelijk aangegeven op te zullen treden tegen handelaars die kruit en geweren verkopen. Ook aerovlot, Officer in Roebelarendsveen, waarschuwt handelaren dat hij de handel niet toe zal staan. Zwollar heeft nog geen duidelijk standpunt ingenomen. Ik hoop dat uiteindelijk alle steden op zullen treden tegen de verkoop van illegale goederen.

Ik wil ten slotte nog enkele uitspraken van verschillende Cyberiërs met jullie delen:

Vincent Turner:
“Aanval is beste verdediging? Als wij voortaan hun land overhoop gaan knallen komen ze hier niet meer..”

Een erg naïeve manier om naar de stand van zaken te kijken.

Joep Eerlijk:
“Er zijn al een half dozijn ideeën aangedragen door het Parlement om er voor te zorgen dat de Digitalianen niet steeds onze handel komt verpesten. Het wordt simpel weg steeds tegengehouden door de Federals.”

Schijnbaar zit men dus zonder ideeën, en wordt er niet meer nagedacht over legale manieren om de golf van aanslagen tegen te gaan en dus wordt er overgestapt op geweld. Dit kan nimmer de manier zijn om tot een oplossing te komen.

VHJ:
“Gewoon negeren, als de Officer niets doen is er niets aan de hand”

Dhr. Jorisz:
“Er zijn toch echt 2 winkels waar je kruit kunt kopen in Eurodam nu hoor. En ik zie niets”

Nadat bekend wordt dat de verordening geen stand houdt, wordt snel duidelijk dat enkele Officers, maar ook Mayors, graag de andere kant op willen kijken.

Leave a Reply