Toeristenoord

Auteur: Naamloze

Laatst zag ik weer zon malle toerist lopen, hij had 150 kilo ijzer en 5 bomen gekocht. Rare jongens die Europeanen en die Amerikanen, zij vullen hun jerrycan met olie of benzine, stappen op de boot richting huis om hun aanwinst te proberen.

Wat eerder een echte handelsplek was is nu veranderd in een toeristenoord. Waarom zou je andere handelaren nog korting geven? De toeristen kopen toch wel bij jou. Waarom zou je een biertje voor 1 I-Shell verkopen aan de lokalen als die toeristen het drinken voor 4 I-Shell. Zo is het ook een beetje met ijzer geworden, waarom nog onderhandelen met lokale handelaren als je het nu gewoon vast voor dat ene bedrag dat alle ijzerhandelaren kunnen dromen verkoopt. Dat is ook zo voor andere producten en grondstoffen. Het grote nadeel komt nu, handelaren die in eindproducten handelen verdienen nu minder, omdat ze alles duurder moeten inkopen. Van de grote grondbezitters, die hun land leeg trekken voor de toeristen en niet voor die andere handelaren die alles goedkoper willen hebben. Er word dus tegenwoordig niet meer sociaal gehandeld, maar alleen voor de handelaren zelf. De handelaar met de meeste winkels, de grootste lappen grond en de meeste bedrijven wordt ook de rijkste.

Zo wordt een bank tegenwoordig niet gebruikt om geld te storten en geld te lenen, een bank wordt puur en alleen gebruikt zodat `handelaren` nog eens 50 aandelen kunnen kopen in de stad die net weer een spoorweg heeft aangelegd. Nu hoorde ik dat de toeristen niet meer zo een trek hebben in grote winkelketens, maar weer willen genieten van de achterafgelegen kleine winkels en de kleine cafeetjes. Hopelijk is het zo en komt er weer echte handel in dit `vakantiepark`. Het enige dat nu nog leeft is de politiek. Voor de rest is het een man op een eiland.

Leave a Reply