Spontane collega’s gevraagd

Auteur: kasper het spookje

De Cyberische politiek is op zoek naar nieuwe spontane geïnteresseerde collega’s. Het was heel goed mogelijk dat deze titel een paar jaar terug op de voorpagina van de The Miniconomy Times prijkte, maar dat is verleden tijd. Politiek is weer hot in Cyberië; er is een overschot aan gegadigden voor de plekken in het parlement. In totaal stonden er 24 mensen op de lijst voor de parlementsverkiezingen. Dat ondanks deze grootse opkomst het aantal aanmeldingen voor ministerverkiezingen tegen viel, is dan dus ook een raadsel. Voor de 3 ministerposten waren er maar 2 kandidaten, namelijk de heren bonanza en jerrevds respectievelijk voor Minister van Financiën en Justitie. Ondanks de grote groep was er zelfs geen kandidaat voor Minister van Onderwijs. “Hoe kan dat?” is mijn vraag.
“Omdat het niet lonend is om minister te worden, het grootste deel van de ronde zit je met je vingers te draaien, alleen de eerste 2 daagjes heb je werk.” Was jerrevds conclusie, Huidig MvJ.

Bonanza, huidig en meervoudig MvF denkt daar iets anders over: “Ik denk dat de meesten ofwel geen tijd hebben ofwel geen zin hebben of omdat er van die verschrikkelijke mensen zoals mij zijn die ronde na ronde hetzelfde doen.”

Hieruit kan ik concluderen, dat de ministeries gebrekkig zijn, ze voldoen niet aan de huidige eisen van ons land, wat kunnen we er aan doen om MvO en MvJ weer interessant en nuttig te maken?

”Enerzijds meer macht delegeren aan de ministers zodat ze de hele ronde bezig zijn, maar ook het parlement moet meer te doen krijgen. Een voorbeeld kan zijn door een reëel ambtenarenstelsel op te bouwen, daardoor krijgen de ministers iets te doen, zo zou je bij het departement Justitie een staatsofficer korps kunnen oprichten of zelfs een leger kunnen detacheren.” Aldus jerrevds.

”Ik denk dat de post van MvO leuker wordt als het onderwijs gestimuleerd wordt, als meer mensen een diploma gaan halen, dan is er ruimte voor ander scholen die ook echt kunnen concurreren met de huidige scholen, vervolgens zou er dan meer controle vanuit de minister nodig zijn.” zegt marcelbuter, huidig president.

“Ik denk dat een verhoging in de behoefte voor controle al in ieder geval een idee geeft dat de minister ook echt wat te doen heeft, dus dat is een begin. Maar ik denk dat je meer moet kijken naar de lange termijn, diploma’s moeten dan een sterker onderdeel van onze samenleving worden. Ze moeten voor meer onderdelen in ons land nodig zijn, onderdelen waarbij ervaring of zeggenschap over andere inwoners een onderdeel vormen.”

De ministeries van Justitie en Onderwijs kunnen dus op verschillende manieren interessanter worden gemaakt, zo kan er onder justitie onder andere veiligheid worden geplaatst maar ook buitenlandse zaken zou daar niet misstaan. Onderwijs is een ander verhaal. De diploma’s zouden inderdaad belangrijker moeten worden gemaakt, maar zoals marcelbuter al zei, ”ik moet zeggen dat er een aantal ervaren inwoners waren die het met deze uitspraak niet eens waren, maar ik heb zelf ook nog nooit diploma’s gehaald, vooral omdat ik ze nergens voor nodig heb. Als ik 36 jaar nog steeds geen diploma nodig heb gehad, dan komt het bij mij over dat diploma’s niet genoeg gebruikt worden.”
Dat gaat niet vanzelf.

Leave a Reply