Meet the politicians

Auteur: Marcelbuter

In deze 3 delige serie ga ik proberen om jullie wat meer informatie te geven over de persoonlijkheden achter de posten in de politiek in elk van de 3 landen van de Federatie. Deze week nemen we een kijkje bij het Cyberische Kabinet.

Deze handelsperiode zijn alle leden van het Kabinet lid van de One Man partij. Wij gingen lang bij het hoofdkwartier van de partij om de President (Miquel Alvarez), de Minister van Financiën (Bonanza), de Minister van Justitie (Ossie000) en de Minister van Onderwijs (Yoran) te interviewen.

Het eerste interview was met Miquel Alvarez:

Marcelbuter: Hoe voelt het om voor de tweede keer in je carrière als President aangesteld te worden?

Miquel Alvarez: Het is heel leuk om President te zijn, zeker als het parlement een beetje actief is. Zeker na mijn eerste ronde als President, want ik vond het die ronde heel goed gaan. Ondanks de motie tegen mij. President zijn geeft toch een vorm van status en vertrouwen en dat is natuurlijk voor iedereen leuk om te hebben.

Marcelbuter: Experts hadden verwacht dat Bonanza als President aangesteld zou worden. Wat heeft er toe geleid dat jij uiteindelijk boven hem verkozen bent?

Miquel Alvarez: Bonanza wilde eigenlijk voor MvF gaan en ik wilde graag President worden. Hier hebben we even over gesproken maar we waren er nogal snel uit. Achteraf gezien is het ook nog zo uitgekomen.

Marcelbuter: Wat zijn jouw doelen als President deze termijn?

Miquel Alvarez: Als President heb ik voor deze ronde niet veel doelen gesteld. Ik heb wat besproken met de FEM, en aan de hand daarvan zal ik het een en ander aanpassen. Mijn grootste prioriteit is om een keer advanced te worden met dit account. En een presidentschap kun je daar best goed mee combineren.

Marcelbuter: Je bent nu al 2 keer President geweest, heb je eigenlijk nog toekomstige doelen in je politieke carrière?

Miquel Alvarez: Ik heb zoveel doelen, ik wil graag nog een keer President worden. Maar ook MvF staat hoog op mijn lijstje. En mayor worden van Zwollar lijkt me wel weer leuk. Ik hou van afwisseling. Maar puur politiek gezien wil ik graag dat de President en de Ministers meer bevoegdheden krijgen. Maar ik heb het deze ronde nog te druk met andere dingen om het verder uit te werken.

Na het interview met de President zijn we gaan zitten met de Minister van Financiën, Bonanza:

Marcelbuter: Je had sterke concurrentie van Jorref in de strijd voor je 6e termijn als Minister van Financiën. Hoe voelt het dat je dan alsnog verkozen wordt tot die 6e termijn.

Bonanza: Een beetje een dubbel gevoel. Ik had namelijk al min of meer het gevoel dat het de laatste ronde zou zijn. Jorref staat enorm sterk en heeft volgens mij ook goede ideeën. Hij is de geknipte man om het Ministerie van me over te nemen. Ik had aanvankelijk ook zeer snel het besluit genomen hem te gaan steunen en mijn kandidatuur in te trekken. Spijtig genoeg kon hij omwille van persoonlijke reden niet voldoende online zijn en dus heb ik me weer beschikbaar gesteld.

Marcelbuter: Sommige mensen bekritiseren jouw dubbele functie als kabinetslid en hoofdredacteur van de grootste krant in de Federatie. Hoe kan jij die mensen garanderen dat de persvrijheid in de Federatie gewaarborgd blijft en dat het niet de propaganda luidspreker van de regering onder leiding van One Man wordt?

Bonanza: Daar raak je een gevoelig punt. Ik had er eerlijk gezegd zelf nog niet bij stil gestaan, aangezien ik beide functies zo veel mogelijk probeer te scheiden. Ik denk niet dat mensen al veel reclame voor de regering of OM van mijn kant in de krant hebben zien staan. Uitsluitend een verkiezingsartikel.

Marcelbuter: Na 6 termijnen wordt de post van Minister van Financiën saai zou je denken. Wat wil je nog bereiken in je politiek carrière?

Bonanza: De post is allesbehalve saai hoor. Ik vind het de leukste functie in de Cyberische politiek. Tijdens mijn eerste handelsperiode MvF was het wel even zoeken, maar het gaat steeds vlotter. Wat ik nog wil bereiken op politiek niveau is eigenlijk moeilijk te zeggen. Ik heb geen grote ambities meer. Ik ben wel zeker nog van plan om een van de komende rondes weer eens voor burgemeester van Bahthoevedorp te gaan.

Na deze vraag kreeg Bonanza een telefoontje van Joerik over een slordige bank in Eurodam, dus wij gingen door naar het kantoor van de Minister van Justitie, Ossie000:

Marcelbuter: Je had in de verkiezingen sterke tegenstand van Tresias Aegirsson. Hoe voelt het om de post van Minister van Justitie ondanks de tegenstand te hebben gekregen?

Ossie000: Ik heb het niet echt als sterke tegenstand ervaren. Tresias is natuurlijk een ervaren parlementariër, maar men heeft hem nooit echt helemaal serieus genomen. Daarnaast had ik natuurlijk mijn partij achter me, dus de meerderheid, en had ik de post eigenlijk wel verwacht.

Marcelbuter: Hoe zal jouw beleid verschillen van die van jouw voorganger Jerrevds?

Ossie000: Ik gebruik één rechter per rechtszaak en hij volgens mij drie. Daarnaast is er natuurlijk de omstreden VO-regel dat burgemeesters geen VO die de handel beperkt mag uitschrijven. Voor de rest is een MvJ-beleid in grote lijnen altijd wel hetzelfde.

Marcelbuter: Tijdens de verkiezingen was er een uitspraak van jou dat je het niet nodig vindt dat rechters een advocatuur diploma moeten hebben. Kan je wat meer informatie geven over waarom je dit denkt, en hoe je dit aan wil passen in de wet?

Ossie000: Als iemand een goede rechter is, is hij een goede rechter. Een goede MvJ weet gewoon, uit ervaring, wie er wel goede rechters zijn en wie niet. En als die ervaring er niet is zijn er altijd partijgenoten die het kunnen zeggen. Iedereen kan een lawyer diploma halen, maar dat wil niet zeggen dat het goede rechters zijn. Het is gewoon overbodig in de wet en wat mij betreft wordt dat lid er gewoon uit gehaald.

Ossie000 meldde ons daarna dat hij nog even naar de bouw van de Openbare Rechtbank moest kijken, dus maakte we onze laatste stop bij het kantoor van de Minister van Onderwijs, Yoran:

Marcelbuter: Gefeliciteerd met je overwinning in de verkiezingen. Wat ben je deze ronde van plan als Minister van Onderwijs?

Yoran: Een aantal punten die ik deze ronde zeker naar voren wil laten komen zijn: dat het Ministerie van Onderwijs veel sneller actief kan zijn dan normaal het geval is, dat diploma’s een grotere waarde hebben dan een groot deel van de bevolking denkt op dit moment en daarnaast een goed onderwezen bevolking.

Marcelbuter: Het is bijna 10 jaar sinds je laatste termijn als Minister van Onderwijs. Welke grote verandering zie je vergeleken met toen in het onderwijs?

Yoran: Wat mij tot nu toe is opgevallen is de grotere belangstelling in het onderwijs. Tijdens mij vorige termijn is er weinig tot niet gedebatteerd over het onderwijs en deze ronde zijn er al verschillende discussies gestart over het onderwijs. Daarnaast heb ik ook veel sneller examinatoren en teachers kunnen vinden. Tijdens mijn vorige termijn was dat een groot probleem.

Marcelbuter: Wat zie jij als de belangrijkste dingen die gedaan kunnen worden om het onderwijs in Cyberië te promoten?

Yoran: Wat ik al noemde in mijn antwoord bij vraag één: ik wil de bevolking in laten zien dat het diploma een meerwaarde heeft. Tot nu toe is het meestal zo dat alleen handelaren die een bepaalde functie ambiëren een cursus gaan volgen. Door beginnende handelaren al in te laten zien dat het volgen van een cursus zeer bijdraagt aan de algemene kennis en dus ook best gevolgd kan worden zonder verdere passies in die richting.

Na een lange dag gingen we uiteindelijk naar huis en hadden we het gevoel dat het wel goed zat. We hadden mensen ontmoet die in onze ogen capabel genoeg zijn, of dit ook echt zo is zullen we deze ronde zien.

Leave a Reply