Té eS

Auteur: The Socialist

Waar ik eerder reeds mijn eigen krant bezat, en daar een wekelijkse column voor verzorgde, zal ik vanaf nu wederom een wekelijkse column verzorgen voor The Miniconomist.

Om gelijk met de deur in huis te vallen deze week een minder belicht thema in de politiek. Waar de halve politiek en vele burgers over President zofona en diens Vice-President Podje vallen wegens hun houding, probeert de andere helft van de politiek de burgemeesters verder te bemoederen. Natuurlijk, waar zofona en Podje mee bezig zijn is erg genoeg, maar wat te denken van de andere politici, te weten de burgemeesters? Momenteel is de discussie gaande of burgemeesters de mogelijkheid moet worden ontnomen om BTW restitutie te geven. “Wat?!” dacht ik direct. Wéér een maatregel om burgemeesters de mogelijkheid te ontnemen een eigen beleid te voeren?
Eerder werd reeds de mogelijkheid ontnomen om zelf te investeren in toeristen, en al met al is er tegenwoordig nog bar weinig zelf in te vullen als burgemeester zijnde.

Eén persoon met een plaat voor z’n hoofd (ik noem geen namen, want het is jorref (tevens de initiatiefnemer van de hele discussie)) stelt ‘omdat iedere burgemeester het toch teruggeeft en dat een onbenullig iets is’, het maar beter is als burgemeesters niks meer kunnen terug geven. Natuurlijk, een beetje extra inkomsten voor de stad is nooit weg, dus waarom die zogenaamde plaat dan? Eén: wie zegt dat iedere burgemeester altijd het volledige BTW bedrag vergoed? Twee: wie zegt dat toekomstige burgemeesters ook alles willen teruggeven? Juist; het is simpelweg weer een stukje dynamiek wegnemen van het burgemeesterschap, het verder bemoederen en kleineren van hen. Want: heeft een stad niet voldoende inkomsten, dan is de BTW erg welkom (zoals jorref stelde), maar wat als er meer dan genoeg geld voorhanden is? Moet de burgemeester dan niet de mogelijkheid hebben om de handelaren extra tegemoet te komen? Hier is de BTW restitutie uitermate voor geschikt.

Het is jammer te zien dat politici ondoordachte plannen voorstellen en vervolgens halsstarrig gaan verdedigen, zonder enige wil om iets aan te nemen van anderen. Mocht uit deze discussie werkelijk een voorstel komen, mag iedereen in de Federatie hopen dat ‘ie er niet doorkomt.
Mocht dat wel zo zijn, zou ik alle burgers willen oproepen de betreffende politici in de eerstvolgende verkiezingen af te straffen.
Zij hebben het duidelijk niet voor met de burgemeesters, noch met de burgers. Laat hen eerst de fouten uit het wetboek halen alvorens rare fratsen uit te halen.

Leave a Reply