De verloedering van de Federatie

Auteur: Dhr. Jorisz

Beste handelaren, parlementsleden, officers, burgemeesters, Federals, en alle anderen in de Federatie die Miniconomy heet. Er volgt een lang verhaal. Waarschijnlijk zal een heleboel mensen afhaken, mede omdat ik geen goede schrijver ben. Toch hoop ik dat velen het zullen lezen en er over nadenken. Het gaat over de cultuur en sfeer die het plezier in Miniconomy langzaam vermindert.

Als eerste wil ik het hebben over alle subaccounts.
De Federatie word verpest door alle alter-ego’s van iedereen. Iedereen vindt het normaal om meerdere accounts te hebben. Het zorgt ook voor een grotere en wat complexere samenleving (ook economisch). Echter verpest het de Federatie. Veel subaccounts hebben als enige nut om de vrienden van anderen te helpen. Ik denk dat veel lezers nu al wel weten waar ik op doel, maar ik zal twee voorbeelden geven.
-Ik ben burgemeester van Eurodam. Ik bouw op een bepaalde plek een aantal parken. En prompt heeft een steenhandelaar er 2 kavels naast, met een hoge kavelstaat. En reken maar dat hij geen kavels meer vrij kon kopen. Hoe komt die dan aan deze kavels? Precies, een subaccountje heeft hem eventjes geholpen aan die kavels.
-Je hebt ook de subaccountjes die enkel goederen exporteren van hun vriend. Die loggen in, exporteren, en loggen uit. En dit dus een keer of 15 per handelsperiode. Dit mag, maar is het ook werkelijk de bedoeling dat mensen zo hun fortuin verwerven?
Ik denk het niet. Ik denk dat deze subaccounts niet goed zijn. Je moet handelen om je winst te vergaren, en niet gewoon geld ‘krijgen’ van je vrienden.

Ook de vijandige sfeer in de Federatie is niet goed. Altijd maar het gebekvecht op de chat. Altijd maar het elkaar belachelijk maken, het elkaar uitmaken voor prutser. Het probleem is echter dat het niet ‘maar wat inwoners’ van de Federatie zijn die zich hiermee bezig houden. Het zijn tientallen personen die regelmatig op de chat elkaar uitmaken voor rotte vis. Hopelijk helpt de Ignore-functie hier op den duur tegen, maar daar twijfel ik aan. Men wil namelijk niet dat men niet gestoord wordt, nee, men wil altijd de discussie aangaan. Men wil de ander de mond snoeren. En dit gaat van kwaad tot erger. Hoewel het deze handelsperiode betrekkelijk rustig is op de chat, in vergelijking met voorgaande handelsperiodes, baart het mij toch zorgen.

Deze vijandelijke sfeer heeft alles te maken met elkaar winst gunnen. Heel kort door de bocht: niemand gunt elkaar meer winst. Alleen je vrienden. Een heleboel handelaren misgunnen Podje of Basick bv de winst van een handelsperiode. Het alleen misgunnen is op zich nog niet zo heel erg. Maar de gevolgen zijn dat andere handelaren bewust de handel van de ander verpesten. In Virtua zit nu een handelaar die de ijzerprijs expres drukt, omdat hij het niet leuk vind dat Basick bv er met zijn MV ijzer en steen handelt. Dit zegt hij openlijk op de chat. Uit eigen ervaring is me dit ook meer dan eens overkomen. Dit is zwak en het verpest de Federatie. Als handelaar baal je gigantisch omdat je handel niet zo soepel loopt als verwacht. Het wekt de woede op, en je bedenkt je, dat als diegene die nu jou ‘pest’ eens veel geld wil gaan verdienen, je hetzelfde gaat terugdoen. Hierdoor kom je alleen maar in een neerwaartse spiraal terecht. Elke keer wordt de ene weer harder teruggepakt door de ander.

De grens van wat mag en wat niet mag in de Federatie vervaagt. Althans, dat zijn mijn bevindingen. Mag je met een groep handelen en zo zorgen dat je extra veel winst maakt? Mag je met een groep één iemand failliet schieten, of is dit spelbederf? Mag je met een subje zomaar exporteren met de goederen gekocht bij een vriend? Mag je de ijzerprijs verpesten gewoon voor de lol om iemand te pesten? Mag je in je eentje iemand meermaals insluiten? Mag het wel één keer? Mag je met een aantal andere handelaren iemand insluiten, gezamenlijk? Mag je een vriend helpen met het insluiten van de ander, omdat hij niet genoeg geld heeft, waarna je daarna de gekochte kavels weer aan hem doorverkoopt?

Ik neem aan dat we allemaal willen dat het weer gezellig wordt in de federatie. En dat er minder vaak op deze vuile manier word gespeeld. Ik denk dat het lang genoeg heeft geduurd op deze manier. Ik denk niet dat dit probleem zich vanzelf oplost. Ervan bewust dat subjes ook een meerwaarde hebben in de Federatie, lijkt afschaffen ook geen goede oplossing. Persoonlijk denk ik dat er een nieuwe koers gevaren moet worden. Wellicht is één à twee rondes wel genoeg. Ik denk dat er een paar rondes lang streng opgetreden moet worden tegen vuiligheden zoals hierboven betoogd. Ik denk dat het goed is om gewoon wat gemakkelijker rood uit te delen, of een paar flinke boetes. En vooral streng optreden tegen de subjes. Hopelijk zal dat leiden tot een leukere sfeer en gaat het tegen de verloedering van de Federatie!

Ps. Ik wil niemand hiermee zwart maken en maakte me voorheen zelf net zo schuldig aan bovengenoemde praktijken.

Post navigation

Leave a Reply