Té eS

Door: The Socialist

Schieten, wat voor nut heeft het eigenlijk in Cyberië? Tuurlijk, je kan makkelijk van je directe concurrent afkomen, iemand die altijd aan je kop zeurt is er zo geweest met een paar schoten en corrupte politici zijn zó verleden tijd met een goed georganiseerde aanval. Máár, schieten in Cyberië is tegenwoordig not done, vooral gezien de boetes. Na periodes lang onder de Digitaliaanse terreur gebukt te zijn gegaan zijn de boetes voor schieten wederom verhoogd in Cyberië, en met succes. De Digitalianen zie je niet meer, en op een simpele vraag om iemand voor een luttele 5000 ISH neer te schieten krijg je als antwoord; ‘nee, de boetes zijn te hoog dus dat kan geen succes worden‘. Toch zijn er Cyberische politici die anders beweren, en zeggen dat de boetes nóg meer omhoog moeten.

Neem nu Kathryn Janeway, een nieuwkomer in de Cyberische politiek (in de Federatie is ze al langer bekend). Ze pleit ervoor om de boetes te verhogen naar een luttele 1750 ISH plus nog eens 15% (5% meer dan momenteel) te vragen van het vermogen van de dader. Absurd natuurlijk en iets wat een onwerkbare situatie zou opleveren. Soms is het gewoonweg nodig om iemand neer te schieten in Cyberië, met als bekendste voorbeeld ex-mayor Car-Dealertje van Kronenburg in de vorige handelsperiode. Met een dergelijke maatregel zou het hele schietsysteem in Cyberië onbruikbaar worden, en zou zelfs het voorgenomen bodyguard-systeem van Minister van Onderwijs The Minic naar de prullebak verwezen kunnen worden. Nee, hoewel schieten over het algemeen onwenselijk is in Cyberië, is het bij tijd en wijlen gewoonweg nodig en met het nieuwe bodyguard-systeem zou zelfs een tegenovergestelde ontwikkeling logisch zijn.

Ja, ik pleit er voor om de boetes komende rondes juist te verlagen, met opgaaf van reden het hierboven genoemde verhaal. Prominente personen zullen in de toekomst bodyguards kunnen inschakelen als ze op bezoek gaan in andere plaatsen. Ook tijdens hun nachtrust zouden ze bescherm kunnen worden door diezelfde bodyguards. Trouwens, voor iedere minder bedeelde en minder prominent persoon zijn er mogelijkheden te over om zichzelf te beschermen. Denk aan kogelvrije vesten, huizen, officers die burgers beschermen, CBI’ers die burgers beschermen en zelf burgers die onderling invloed uitoefenen of een hitman wel of niet spoedig wordt opgepakt. Er zijn mogelijkheden te over. Het geval wil echter dat veel mensen lui zijn geworden in de afgelopen handelsperiodes. Men is niet meer bedacht op eventuele aanslagen en brengt op een willekeurige plaats de nacht door. ‘Wat wil men doen? Mij soms neerschieten? Niemand haalt zoiets in zijn hoofd! Denk aan de boetes!‘ is een veelgehoorde uitspraak, maar wel een foute redenering.

Samenvattend kan dus gesteld worden dat Cyberië onderhand klaar is om de boetes te verlagen, het is simpelweg de tijd voor de burgers om zichzelf te leren beschermen, men moet zélf leren nadenken en zélf van tactisch inzicht blijk gaan geven. De politiek kan haar onderdanen niet aan het handje blijven houden, het is tijd voor verandering.

Leave a Reply