Vaart het CBI de juiste koers?

Door: joep eerlijk

Het alom bekende Central Bureau of Investigation is sinds kort een andere koers gaan varen. Het bureau dat bekend is van het opsporen van personen die op een illegale manier geld proberen binnen te halen, en cheaters aanpakt heeft aan het begin van deze handelsperiode aangekondigd nog strenger te gaan controleren. Is dat positief of negatief?

Al enkele handelsperiodes lang is het behoorlijk rustig rond het CBI. In het verleden was dit nog wel eens anders, daar had men nog te maken met een bureau die staatsgrepen pleegde, en veelal op de voorgrond acties uitvoerde. Mede dankzij andere leiding veranderde dit, het CBI veranderde van een bureau dat zich overal mee bemoeide in een bureau die alleen op jacht ging naar valsspelers, en zich niet met politieke en/of gevoelige situaties in een land bemoeide. Lange tijd hielden ze dit vol, maar langzaam aan begon er toch weer beetje bij beetje kritiek te komen op het CBI. Veelal omdat het CBI vaak ‘valsspelers’ slechts beboete, en nooit harder aan zou durven te pakken. Waar het CBI meestal niet reageerde op dit soort kritiek lijkt daar toch verandering in te zijn gekomen.

Vaak werd er bij het CBI gebruik gemaakt van de ‘voordeel van de twijfel’ regel, dat betekende, dat als er twijfel was over een bepaalde zaak of er vals gespeeld werd of niet, dat men meestal niet over ging tot straffen, omdat het niet duidelijk zou zijn of het bewust werd gedaan of niet. Een goed voorbeeld daarvan is het insluiten van een handelaar door zijn concurrent, probeert de concurrent hier gewoon de beste kavels te bemachtigen of blokkeert hij bewust de andere handelaar om er zo voor te zorgen dat hij uitgeschakeld word bij het handelen. De concurrent werd hierbij dan het voordeel gegeven van de twijfel die bestond hierover. Toch lijkt hier een ommekeer in te zijn gekomen tijdens de vorige handelsperiode.

Het eerste geval dat openbaar kwam was de een boete van 10.000 Ish, voor (de winnaar van die ronde) Bossebol. Hij zou namelijk schuldig zijn geweest aan het feit dat Captain of Industrie (overdreven?) veel stenen bij hem ingekocht had voor het uitbreiden van zijn winkel. Hetzelfde was het geval bij Joep Eerlijk, bij wie veel stenen waren gekocht door j_plaizier, die zich had gericht op een zo’n groot mogelijk magazijn hebben en de TMC50 winnen. Beide gevallen zijn bediscussieerbaar. Waarom zou een diegene bij wie gekocht is een boete krijgen die 5x zo hoog is dan wat hij verdiend had aan de verkopen. Terwijl overduidelijk is dat de handelaar niet bewust aan het valsspelen is?

Dit heeft alles te maken met het nieuwe beleid die het CBI voert onder leiding van de Federal Coordinator en de Federal Manager, misschien wel de grootste voorstanders van dit nieuwe beleid. Dit nieuwe beleid houdt in dat elke verdachte transactie gemeld moet zijn door de handelaar die met die transactie te maken heeft. Gebeurt dat niet, dan loopt die handelaar bewust het risico om een boete of zelfs ergere straffen te krijgen. Blijkbaar kijkt het CBI niet meer bij verdachte transacties of er wellicht geen opzet in het spel is, maar word er bij elke verdachte transactie gekeken of er melding van gemaakt is. Is dat niet het geval, en heeft een handelaar er toch voordeel aan gehad, dan worden er boetes uitgedeeld, er word dus niet meer gekeken of er opzet in het spel is, en er word ook geen voordeel van de twijfel meer gegeven.

Hierbij wil ik alle personen dus waarschuwen voor dit nieuwe beleid, omdat je anders misschien voor niks aan het handelen bent, en je zo zit uit te sloven. Laat bij alle transacties die ook maar een beetje verdacht zouden kunnen zijn het de CBI weten. Dan heb je meer kans om door de veel (te) strengere screening van het CBI te komen.

Leave a Reply