Minister van Onderwijs handelt niet juist

Auteur: Dhr. Jorisz

Het lijkt niet een echte kop voor een ‘kwaliteitskrant’ als De Telegraaf, maar ik blijf netjes. The Minic is deze hele handelsperiode alweer Minister van Onderwijs. Net zoals voorgaande handelsperiodes. Hij doet dit redelijk succesvol. Het lijkt ook allemaal redelijk strak georganiseerd te zijn. Echter, als je zelf bezig bent met diploma’s halen en lessen geven, weet je wel beter.

Eigenlijk begon het gepruts al in handelsperiode 53. Ik moest toen mijn Teacherdiploma behalen. Tijdens mijn centraal examen weigerde ik om één van de vele vragen te maken. Ik had alle vragen juist, op één klein foutje na, en op de vraag die ik helemaal niet had gemaakt. Normaal zou je dan nog een ruime 8 hebben, omdat je, zeg maar, 10 van de 12 vragen goed had. Maar nee, The Minic besloot anders: Als je een vraag niet maakt, krijg je geen diploma. Dit is natuurlijk onzin, want ik had allang laten blijken dat ik een capabele Teacher was. Ik weigerde de vraag te maken omdat ik de vraag erg lang vond, en het niet nodig vond om twee keer een soortgelijke vraag te maken. Volgens de vraag moest ik een volledige cursus schrijven voor een bepaald product. Dat moest ik ook al doen voor een garage of iets dergelijks, en aangezien ik dubbel werk zonde van mijn tijd vind, weigerde ik de vraag te maken.

Na overleg met The Minic te hebben gehad, mocht ik herkansen. Ik moest dan alleen die ene vraag maken. Ik haalde het met een 9,7.

Het idiote hiervan is dat The Minic niet snapt waar het onderwijs in Cyberië werkelijk om gaat. Hij was op zijn tenen getrapt dat ik feitelijk zei dat het examen niet deugde. Hij kon daar niet tegen, en besloot om mij niet te laten slagen, terwijl al lang en breed was bewezen dat ik capabel ben voor Teacher (voor het schoolexamen 9,3) en al mijn andere vragen vrijwel juist. Ik denk dat het in het onderwijs er vooral om gaat dat je laat zien dat je wat hebt opgestoken van de lessen en dat je snapt hoe het werkt. Dit hoeft naar mijn inziens niet met ellenlange toetsen en veel dezelfde vragen.

Nu ging ik deze ronde voor mijn lawyerdiploma. Tabakko, mijn docent, had een regeling getroffen met Franklin Ibisha. Als hij kon bewijzen dat zijn student voldoende kennis had van het vak advocaat, zou Franklin Ibisha een diploma uitdelen. Echter moest ik dan wel naar Ibisha verhuizen, en dat kon niet. Nu had Tabakko een afspraak gemaakt met de MvO, The Minic. Hij zou een experiment doen met deze manier van lesgeven.

Nadat ik het met Tabakko op msn had gehad over het lawyer zijn, en twee stukjes had geschreven over het lawyer zijn, kreeg ik van Franklin Ibisha een ‘6’ voor mijn kennis. Hij vond dat ik dus goed genoeg was voor mijn lawyerdiploma. Inmiddels ben ik ook in bezit van mijn diploma.

Maar nee, The Minic vond niet dat ik voldeed aan zijn eisen. En in plaats van om mij door te laten gaan met het experiment, moest ik alsnog ‘gewoon’ een examen doen. Ik mocht een 2 uur durend lawyerexamen gaan maken. Waardeloos en zonde van de tijd. Ik deed mee op deze manier juist omdat 2 uur lang zitten aan een examen niks is. En uiteraard was het een belabberd examen. Dat het 2 uur duurt is al onzin, maar er stonden ook domme vragen in. Zoals bijvoorbeeld: “Hoe kan je van je cheaterstatus afkomen?” Dat heeft niet heel veel te maken met advocaat zijn lijkt me. Daarbij mocht ik bij dit examen uiteraard weer 3 keer hetzelfde doen. Ik moest 3 keer een requisitoir schrijven, in dezelfde zaak ook het pleidooi, dan weer 2 keer de reacties daarop, en dan de uitspraak van de rechter houden (ook apart, ik ga voor mijn lawyerdiploma, ik hoef niet te leren hoe een rechter uitspraak zou moeten doen lijkt me).

The Minic neemt het onderwijs veel te serieus, en wil het erg onaantrekkelijk maken om een diploma te halen, door de vele tijd die het kost en de slechte examens. Tevens werkt zijn systeem niet snel. Ik mocht ruim een week wachten voordat ik mijn centraal examen bodyguard mocht maken. Hij houdt zich niet aan de afspraak met Tabakko (ik moest alsnog examen doen).

Na dit allemaal te hebben geschreven, lijkt het alsof The Minic niks kan. Dat zou niet eerlijk zijn. Hij heeft altijd snel goed onderwijs in Cyberië verzorgd, en zijn systeem is wel betrouwbaar. Alleen echt capabele mensen halen hun diploma. Daarbij komt dat hij altijd netjes blijft tegen iedereen, iets waar ik nog wat van kan leren. Bovendien is hij goed actief.

Tot slot nog één ding. Mijn openlijke excuses voor The Minic. Ik heb hem prutser genoemd, dat had ik niet moeten doen. Wij verschillen enkel van mening.