Handel in aandelen de moeite niet

Auteur: Volder

“In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”. Een slogan die veel gebruikt wordt als het gaat om verdiensten uit de aandelenhandel. Is de aandelenmarkt in Cyberië interessant om een extra zakcentje te verdienen?

Supercop en Jn1 hebben in deze krant al eens eerder hun tips gegeven over het aanschaffen van aandelen. Een belangrijke tip van hen was voornamelijk om niet een paar aandelen te kopen, maar een heleboel. Een paar aandelen hebben namelijk samen geen grote opbrengst. Ik ben het hierin met hen eens. Echter moet hierbij wel worden stilgestaan dat dit alleen mogelijk is voor de rijken onder ons en met “meerdere” aandelen moet je naar mijn mening denken aan honderden of duizenden aandelen wil je een leuke bijverdienste hebben.

Aandelen in Cyberië kennen de grootste stijgingen in de eerste uren en dagen van elke handelsperiode. Aan het begin van elke handelsperiode hebben alle aandelen een waarde van 100 ISH per stuk. Elke handelaar heeft een startkapitaal van 1000 ISH. Hiermee kunnen maximaal 9 aandelen gekocht worden (10 lukt niet i.v.m. de bijkomende transactiekosten). Een vlugge blik op het koersverloop van deze ronde leert dat de meeste aandelen 48 uur na opening van de handelsperiode voorlopig hun hoogste punt hebben bereikt. Deze koerswaarde varieert van 140 ISH per aandeel tot 160 of soms bijna 200 ISH per aandeel. Als je dus begonnen bent met 9 aandelen van 100 ISH, oftewel 900 ISH (excl. Transactiekosten), dan is je aandelenvermogen gegroeid naar maximaal 1800 ISH (bij koerswaarde van 200 ISH). Een rendement van 100%! Maar is dit wel de moeite waard? Is die 900 ISH niet makkelijker en sneller te verdienen zonder dat je al je startkapitaal 2 dagen moet missen? Dat kan! Denk aan bijvoorbeeld exims waarmee je direct geld verdient.

Wat als je gedurende de handelsperiode meer geld bij elkaar hebt verzameld? Is het dan wel zinvol om je op de aandelen te storten? Naar mijn mening niet. In tegenstelling tot de eerste uren en dagen van de handelsperiode is er namelijk nu ook de kans dat aandelen minder waard worden, zoals gebruikelijk met aandelen. Ze schommelen veelal met een paar ISH per uur. Om echt veel geld te verdienen met de aandelen zul je dus veel geld moeten hebben om de aandelen te kopen (ze zijn immers vaak geen 100 ISH per stuk meer waard) en je moet je geld lange tijd kunnen missen.

Op het moment van schrijven is een gemiddeld aandeel 140 ISH waard. Stel dat we hopen op een stijging van 2 ISH per aandeel in het komende uur of de komende uren, wat een redelijke stijging is gezien de geschiedenis. We willen in deze korte tijd veel geld verdienen, stel 1000 ISH. Dan hebben we dus 500 aandelen nodig. Dit kost ons 70.000 ISH. Wie heeft er op dit moment zoveel geld? En als je zoveel geld hebt, wil je dit dan wel missen in aandelen? Hier is toch een betere investering voor? Het aandeel van 140 ISH wat we hebben gekocht kan in een paar dagen misschien wel een grotere stijging meemaken, stel 10 ISH per aandeel, maar dit is ook niet de moeite waard. Dit bekent namelijk dat we 100 aandelen nodig hebben om onze gewenste 1000 ISH te verdienen, oftewel 14.000 ISH investeren in aandelen. Ook dit is veel geld wat je op deze langere termijn niet wilt en kunt missen als ondernemer. Vergeet daarbij niet dat we er vanuit gaan dat een aandeel alleen maar stijgt, maar het risico bestaat natuurlijk dat de stijging niet zo gaat als verwacht of zelfs omslaat in een daling.

Kortom, bedenk nog maar eens goed of de handel in aandelen nou zoveel windeieren legt. Het kan leuke extraatjes opleveren voor de ondernemers die geld over hebben en wel een risicootje durven te nemen. Voor de gemiddelde ondernemer is het belangrijker om het geld te investering in hun onderneming en hier al hun aandacht op te vestigen.