Visie op

Auteur: Hydrophonia

Onverbeterd

Dit keer mijn korte visie op de aandelenmarkt. Ik kan het compleet verkeerd hebben, maar naar mijn idee steekt de aandelenmarkt vreemd in elkaar. Men kan normaal gesproken niet echt extreem veel winst maken op aandelen, aangezien dit meestal op lange termijn gebeurt.
Terwijl de handelsperiode maar drie weken duurt. Soms komt het echter voor dat een aandelen tot boven de vierhonderd punten stijgt. Vette winst dus zou je zeggen. Dit kan volgensmij echter maar op een manier gebeuren. Namelijk een zeer inactief begin van de ronde, om vervolgens per dag steeds iets actiever te worden.
Nu lijkt mij dit geen goed geschetst beeld van de stad. Ik kan als voorbeeld de stad waarvan ik zelf mayor ben, Zwollar, als voorbeeld gebruiken. Je kan niet zeggen dat Zwollar nou de actiefste stad is, maar op het moment van schrijven staat het aandeel wel als eennahoogst genoteerd. Alleen het aandeel van Kronenburg staat hoger. Ook valt het mij op dat het aandeel van juist een van de grootste steden, Eurodam, juist iedere ronde weer wegzakt.
Nu kan je natuurlijk zeggen: Als het beter gaat met de stad gaat het aandeel omhoog, en als het slechter gaat omlaag. Dit is dus een reële weergave van de economie van deze stad. Hier valt echter het volgende tegenin te brengen: Als het in het begin ontzettend slecht gaat met een stad, dan zal het aandeel rond de honderd punten blijven. Mocht het dan iets beter gaan dan stijgt het aandeel naar bijvoorbeeld honderdvijftig punten. Als dan voor de rest van de handelsperiode de handel net zo slecht blijft als de dag ervoor, blijft het aandeel toch stabiel. Zo heb je dus een slechte stad met een hoog aandeel. Dit kan je natuurlijk ook omdraaien. Een extreem goed begin, met daarna een ietwat afglijdende maar wel goede economie laat het aandeel dalen.
Wat mij betreft staan er nu bepaalde aandelen lager dan anderen, terwijl ze erboven hadden horen te staan. Ik zou liever zien dat de aandelen een goed beeld gaven van hoe het met de stad gaat. Het liefst zou ik dus zien dat het aandelensysteem flink op de schop gaat. Nog leuker zou het zijn als ieder persoon de keuze krijgt tussen bedrijfsvorm, bij het oprichten van zijn of haar winkel, garage, bank enz. Zo kunnen er dus NV’s ontstaan en kan men een flinke slag slaan op de aandelenmarkt. Ik hoop dat mensen het met mij eens zijn en mij hierin steunen.