De Cyberische manier van besturen

Auteur: iamthebest4

Het is eindelijk zover, Cyberië heeft een nieuw systeem. Hoelang dit heeft geduurd? Dik 25 handelsperiodes, als het niet meer is. Het is weer duidelijk, de democratie met het parlement en co werkt niet in de Federatie. Dit werd duidelijk toen begonnen werd met het spelletje ‘we willen een nieuwe bestuursvorm.’ Er zijn talloze ideeën geweest, zoals de ministerraad, maar in de afgelopen vijftig handelsperiodes heeft Cyberië elke keer weer hetzelfde besturingssysteem gehad. Dit begon in eerste instantie met zeventien mensen, omdat het toen nog actief was en eindigde vervolgens regelmatig met maar vijf à zes mensen. Gelukkig is vorige ronde eindelijk de knoop doorgehakt en heeft Cyberië sinds deze handelsperiode een nieuwe bestuursvorm. Een klein pikant detail is dat Digitalië in de afgelopen tien rondes al minstens vier nieuwe stelsels heeft gehad. Niet dat ik Digitalië wil verheerlijken of iets dergelijks, maar als het erop aankomt om simpel van bestuursvorm te veranderen, dan is (min of meer) een dictatuur toch verrekt handig. Geen gezeur over de vraag of de meerderheid van de bevolking het ermee eens is, maar gewoon doorvoeren.

Gelukkig is dit het verleden en leven we tegenwoordig in het heden. In het heden kennen we namelijk de volksraad. In het volksraad-systeem kennen wij namelijk een president, een aantal ministers en natuurlijk de volksraad zelf. Hierin wordt de president direct gekozen en hij blijft dan drie handelsperiodes aan de macht. Dan hebben we nog de ministers, deze doen eigenlijk niks nieuws in vergelijking met het vorige systeem, hoewel de manier van aanstellen veranderd is. Ze worden namelijk aangesteld door de president, daardoor heeft de president mensen onder zich die hem ondersteunen. Als laatste hebben we de volksraad zelf. Zij stemmen voor of tegen wetten en ze hebben de mogelijkheid de huidige president af te zetten. Geweldig systeem lijkt het zo, de president wordt door het volk gekozen, deze creëert zijn eigen kabinet, welk dus indirect zijn gekozen door het volk en de volksraad controleert de president waardoor de ministers ook weer gecontroleerd worden.

Nu zie ik twee problemen aan komen waaien, als eerste hebben we de volksraad. De volksraad zal binnen enkele handelsperiodes weer net zo leeg zijn als het parlement. Het zal waarschijnlijk niet uitdagend genoeg zijn. Elk systeem verzadigt, vooral wanneer het heel erg lijkt op het vorige systeem. Dit probleem hebben we overigens ook in Digitalië, vroeger schoot men de king bijna dagelijks neer. Tegenwoordig kan een king langer dan een handelsperiode leven. Maargoed, terug naar het verhaal over de volksraad. De leden van de volksraad zijn namelijk niks anders dan uitgeklede parlementsleden. De president regelt de stemmingen en beheert de clubs, net zoals vroeger en de ministers zijn helemaal niks veranderd. Alleen het aanstellen van deze personen is veranderd.

Het tweede probleem waar ik het over had zal zich over een paar handelsperiodes voordoen. Zoals ik al zei zal over een zekere tijd de volksraad namelijk weer net zo leeg als vroeger zijn. Op deze manier wordt het dus mogelijk voor kwaadwillenden om Cyberië over te nemen. Zeker als het je lukt genoeg stemmers te winnen om een president af te zetten (welke ook nog 3 handelsperiodes blijft zitten als hij niet wordt afgezet). Je zet namelijk al je vriendjes in de volksraad, jij bent president en je hebt de komende 3 periodes om je zin door te drijven, want je kunt ook bevelen uitdelen aan je ministers en die hebben dus niks te zeggen. Dit probleem bestond al enigszins bij het parlement, maar toch minder aangezien je het parlement niet inkwam als er niet twee keer op je gestemd was, waardoor je de helft van je vriendjes al moest opofferen om te stemmen. Om het dan nog tot minister te schoppen moest je al helemaal moeite doen.

Natuurlijk kan dit allemaal anders uitpakken, maar ik voorzie een slechte toekomst voor het volksraad systeem. Ik wens Cyberië het beste toe met hun systeem, maar ik vrees het ergste.