President en de wet

Auteur: ArneLH

Nu het iedereen ondertussen wel duidelijk wordt dat Thira Fellod niet zo makkelijk weg te krijgen is als dat ze gekomen is (toch maar een krappe overwinning moet ik zeggen), komt de tijd om nou eens in het wetboek te spitten. Vandaar ‘President en de wet’, kortom wat is een president nou eigenlijk en wat zijn de rechten die bij deze titel komen?

De Cyberische wet kent gelukkig een flinke uitleg van wat de Cyberische President of Vice-president is. Lid 2 beschrijft wat de rechten zijn van de President, maar het laatste punt van dit lid is de laatste paar dagen toch het meest prominent aanwezig. Het uitroepen van de verhoogde staat van paraatheid en de verordeningen zouden zijn voor de nationale veiligheid. Om de woorden van Thira Fellod er zelf bij te nemen: “Ik heb vernomen dat de familie Alvarez het verlies tijdens de presidentsstrijd niet kon verdragen en daarom van plan was de democratisch gekozen President ten val te brengen…”.

Gelukkig weet het woordenboek het volgende te melden over nationaal: “na•ti•o•naal bn, bw een heel volk betreffend”.
Was het hele Cyberische volk maar President, dan was de nationale veiligheid in het geding niet alleen maar Thira Fellods…Zelfs het eerste lid van Artikel 8D van het Cyberisch Wetboek geeft al aan waarom de huidige verordeningen van de President ongeldig zijn. Zoals in het Internationale Wetboek staat is het niet toegestaan verordeningen uit te schrijven die de rang van de uitschrijver overstijgen.

Als we naar dit eerste lid van Artikel 8D kijken dan is de President de voorzitter, het aanspreekpunt en woordvoerder van het Nationaal Bestuur. Dit betekent dat de President verordeningen mag uitspreken over het doen en laten van het Nationaal Bestuur in de zin van dat de leden van dit Bestuur elkaar bijvoorbeeld laten uitpraten (dat is voorzitten toch?!) en meer ook niet! Daarnaast is de Volksraad geen onderdeel van het Nationaal Bestuur en dus is het voor de President onmogelijk om de inschrijving te sluiten!
Het lijkt me dus logisch om vanwege de onduidelijkheid die Thira Fellods uitspraken hebben gegeven minstens de inschrijving voor de VR weer tijdelijk te openen en alle handelingen die voortvloeiden uit de uitgesproken verordeningen met terugwerkende kracht ongedaan te maken.