Wie snapt er nog wat van?

Auteur: the mega handelaar

Thira Fellod
Om middernacht, ergens in handelsperiode 56, werd ik plots wakker. Ik voelde iets vanbinnen, een gevoel dat ik nog nooit eerder had gevoeld. Het was alsof ik alle leuke momenten die ik ooit heb meegemaakt opnieuw meemaakte, maar dan in enkele seconden. Maar het voelde niet prettig, het voelde eerder beangstigend… Het kon niet anders, die nacht was er iets gebeurd wat later veel invloed ging hebben. Wist ik maar wat het was.

Toen ik op het einde van periode 56 de verkiezingsuitslag zag, merkte ik op dat er iemand waarvan ik voordien nog nooit had gehoord in het parlement zat. Haar naam was Thira
Fellod.

De voorbereiding

Handelsperiode 59 werd de Volksraad ingevoerd. Een systeem waarbij enkel een president verkozen moet worden, en waarbij je je in het begin van de periode kunt aanmelden. bonanza was de eerste president. Hij deed hard zijn best, om van het nieuwe systeem een succes te maken. Elke twee periodes zijn er presidentsverkiezingen. Handelsperiode 61 moest er dus een nieuwe president komen. Rednax won met kleine versprong op The mega handelaar, en werd de nieuwe president.

Tijdens de ambtstermijn van Rednax liet Thira Fellod opmerkelijk veel van zich horen. Ze was haar plan druk bezig met voorbereiden. Niemand wist wie ze was, of wat ze plan was.

De dictatuur

Handelsperiode 63, Thira werd verkozen tot president. De meeste mensen die stemden voor Thira zullen al spijt hebben van hun keuze, want de aanmeldingen werden voor de Volksraad werden al snel gesloten. Er waren 2 leden: Joerik en Dhr. Jorisz. Bij velen is de vraag dan: Hoe komt het dat na anderhalf uur zich nog niemand had aangemeld? En wat geeft Thira het recht dit te doen?

Het antwoord op de eerste vraag is simpel: Joerik en Dhr. Jorisz waren moderator van de club Volksraad. Thira zorgde ervoor dat enkel moderators in het aanmeldtopic konden posten. Toen de 2 VR-leden zich hadden aangemeld sloot ze de aanmeldingen. Maar wat gaf haar nu het recht om dit te doen?

De president heeft het recht om tijdens noodtoestand verordeningen uit te schrijven. Dat zijn tijdelijke wetten, die evenwaardig zijn aan andere wetten.
Thira maakte volgende VO:

Artikel 8A, lid6
Alleen leden van het Nationaal Bestuur of Volksraad mogen posten in de club ‘Volksraad’. Een uitzondering hierop vormen aanmeldingen voor de Volksraad geplaatst voordat de President de aanmeldtermijn heeft gesloten.

Dit deed zo vanwege volgende reden:

“Mij zijn de afgelopen dagen zorgwekkende plannen ter oren gekomen. Door een fout in de wetgeving is het mogelijk om met meerdere alter-ego’s in de Volksraad te komen. Ik heb vernomen dat de familie Alvarez het verlies tijdens de presidentsstrijd niet kon verdragen en daarom van plan was de democratisch gekozen President ten val te brengen, door het aanmelden van honderden alter-ego. Hierdoor zouden de democratische grondbeginselen van Cyberie in het gedrang komen en kan de veiligheid van de inwoners niet langer gewaarborgd worden. Ik heb dan ook geen andere keuze dan dit land in een verhoogde staat van paraatheid te brengen.”

Door de aanmeldingen vroegtijdig te sluiten, zorgde ze ervoor dat ze zoveel verordeningen kon maken als ze zelf wilde, omdat enkel Joerik en Dhr. Jorisz haar konden ontslaan. Deze twee personen bleven echter trouw aan de president.

Hoe kunnen de inwoners zich uit deze dictatuur bevrijden?

Aangezien de maximale reactietijd voor rechtszaken op 21 dagen is gezet door Minister van Justitie Bonanza, is het onmogelijk om Thira te ontslaan via de rechtbank. Sterker nog, je krijgt er een boete voor vanwege VO2-2:

“Het ondermijnen van het gezag en/of het in discrediet brengen van de President of anderen leden van het Kabinet is strafbaar. De boete bedraagt 200 ish te betalen aan de Minister van Justitie, welke per direct opgelegd kan worden door een officer of staatsofficer. Tevens kan een rechter additionele straffen, waaronder geldboetes of criminalpoints opleggen.”

Een groep dappere Cyberiërs hebben ‘Het Verzet’ opgericht. Dit is een organisatie die er alles aan doet om terug naar een politiek systeem keren, waarbij de bevolking ook iets te zeggen heeft. Er zijn al verschillende plannen besproken, zoals alle burgemeesters een VO te laten uitspreken waarin ze verklaren niet meer onder de Cyberische wetgeving vallen. Dit plan is onmogelijk gemaakt door VO4 en VO9:

Artikel 5: Verordeningswet
lid 5
Verordeningen uitgesproken door een Burgemeester dienen goedgekeurd te worden door de President voordat deze geldig zijn.

Artikel 8J
lid 5
Verordeningen, uitgesproken door Mayors kunnen niet ingrijpen in de macht van de Volksraad, andere Mayors of het Nationaal Bestuur, dit geldt ook tijdens een verhoogde staat van paraatheid.

Er is nog een ander plan, Hydrophonia heeft zich uitgeroepen tot koning van Cyberië. De vraag is echter in hoever dit mogelijk is, en welke invloed dit heeft, aangezien dit niet wordt goedgekeurd door de president, die tot nu toe alle macht heeft, en Hydrophonia woont niet in Cyberië. Het zou dus vreemd zijn als de leider van een land niet in het land zelf woont.

Geheime agenten
lid 1:
Geheim Agenten worden enkel aangesteld door de President of een door de President daarvoor aangesteld persoon. De President, of een door de President daarvoor aangesteld persoon heeft ten alle tijde het recht Geheim Agenten te ontslaan. De identiteit van Geheim Agenten hoeft niet bekend te worden gemaakt.

lid 2:
Tot de taken van Geheim Agenten behoord te beveiligen van kabinetsleden en andere personen die belangrijk zijn voor het functioneren van het land. Tevens dienen Geheim Agenten ten alle tijden zich in te zetten voor de continuïteit van het regime. Elke informatie die kan leiden tot een destabilisatie van het regime dient onmiddellijk doorgegeven te worden aan de President.

lid 3:
Geheim Agenten mogen, eventueel via een minister, informatie inzien over transacties.

lid 4:
Geheim Agenten hebben ten alle tijden het recht wetten te overtreden indien dit noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun taak. Eventuele boetes die hieruit voorvloeien mogen vergoed worden uit het Nationaal Budget.

Waarom heeft Thira deze VO uitgeschreven? Wat is ze van plan om nog te doen?
We vroegen het haar zelf:

Wat ben je van plan i.v.m. met geheim agenten? Wat is hun functie precies?
Geheim

Het lijkt erop dat we hierover niks maar dan ook niks van informatie zullen krijgen.
Nu ik toch Thira te pakken had, stelde ik haar enkele andere vraagjes:

Waarom doe je dit allemaal?
Om de Alvarez familie en ‘Belang Cyberië’ tegen te houden.
Moet die dan tegengehouden worden?
Die wilden een dictatuur stichten.
Hoe ben je zover gekomen dat Dhr. Jorisz, Joerik, Bonanza en J_Hemelaar willen meewerken?
Ik heb ze gewoon gevraagd.
Heb je dan geen schrik dat ze jou verraden?
Ik heb me goed ingedekt

Hieruit kunnen we besluiten dat de dictatuur volgens Thira een manier is om erger te voorkomen. We vroeger ook even aan andere mensen hoe zij hierover denken.

Gijs M.
Wat vind jij van Thira Fellod?

Ik sta neutraal wat betreft de politiek, ik richt mij enkel op de handel.
Ondervind je er dan geen nadelen van als handelaar?
Neen, ik mag dan wel bevriend zijn met een aantal kabinetsleden, maar dat is puur voor de handel. Ik houd me nogmaals nog niet bezig met politiek Alhoewel ik het wel volg.
Heb je ambities voor een politieke functie?
Voorlopig focus ik mij op de handel, vooral omdat ik nog niet genoeg ervaring heb om nog iets in de politiek te gaan doen. Maar in de toekomst wil ik wel politiek functies gaan bekleden. Misschien zijn diploma’s voor bepaalde opleiding nog eerst aan bod.

Rednax
Wat vind jij van Thira Fellod?

Dat is iets wat ik niet zomaar kan beschrijven. Dat is iets dat…
Laten we zeggen dat Thira een zeer speciaal plekje bij mij heeft weten te veroveren.
In positieve of in negatieve zin?
In vele opzichten de negatieve zin. Al zijn er ook zeker een paar positieve dingen.
Voel jij je schuldig omdat terwijl jij president was er gaten werden gemaakt in het wetboek?
Schuldig? Zo klinkt het net of het mijn schuld is dat er gaten zijn ontstaan. Ik baal er zeker van dat ik het heb laten gebeuren. En dat ik niet door had wat er gaande was. Maar schuldig? De VR moest uiteindelijk stemmen. Die heeft de wet aangenomen. Wat dat betreft denk ik dat m1n1conomy de enige is die kritiek leverde en daardoor zichzelf niets hoeft aan te rekenen.

Tot zover de stand stand van zaken in Cyberië. Thira voert iets in haar schild, maar wat?!