Stem wijzer

Auteur: m1n1conomy

Met nog enkele uren te gaan voor de stembussen openen rijst de vraag:
Welke partij heeft nou recht op een stem? Bij deze een overzicht van de standpunten van de drie grootste partijen, namelijk Lijst Joep Eerlijk (LJE), Liberaal Cyberische Democraten (LCD) en Lijst Solidariteit (LS).

Financiën worden totaal niet genoemd in de standpunten van LCD, schijnbaar is men niet van plan een beleid te voeren daaromtrent. LS beperkt het tot de mededeling dat het Nationaal Bestuur minstens één keer een nationale eximorder dient te plaatsen. Hoe groot, welke producten, welke prijzen en andere redelijk essentiële gegevens zijn niet bekend. LJE is nog wel het meest duidelijk, zij stellen het beleid van de vorige rondes over te willen nemen.

Onderwijs dient gestimuleerd te worden volgens alle partijen. Lijst Solidariteit ziet hierbij de oplossing in het subsidiëren van scholen en leerlingen. Lijst Joep Eerlijk ziet ook de oplossing in het subsidiëren van scholen en leerlingen. De Liberaal Cyberische Democraten hebben als enige een uitgebreider plan van aanpak, met o.a. een online database en een koppeling tussen cursusprijs en reactietijd van scholen. En uiteraard, het subsidiëren van leerlingen.

Over het Bestuur lopen de meningen uiteen. LCD staat voor een Parlement dat actief het Kabinet controleert, waarbij de inactieve parlementsleden aangespoord worden door de President. LS is voorstander van door de President gekozen en het Parlement goedgekeurde Ministers, waarvan er vier zouden moeten zijn, namelijk die van Financiën, Onderwijs, Justitie en Binnenlandse Zaken en Veiligheid. LJE heeft niets te melden over dit onderwerp.

Dat geldt ook voor de net genoemde Minister van Binnenlandse Zaken. Lijst Solidariteit ziet voor dit ministerie een rol weggelegd op het gebied van sociale activiteiten en het ondersteunen van nieuwe spelers. De Liberaal Cyberische Democraten zijn juist tegenstander van een minister die zich met sociale zaken bezighoudt, zij plaatsen de MvBiZa in de rol van eindverantwoordelijke voor The Miniconomist (op dit moment een Federale krant), de chat (op dit moment gecontroleerd door Federaal aangestelde Assistants) en de Handboeken (uiteraard op dit moment ook een Federale verantwoordelijkheid).

Voor de Virtuaanse en Digitaliaanse lezers is het misschien nog interessant om te kijken naar het buitenland-beleid van de partijen. LS heeft het over verwijderen met alle mogelijke middelen van “elke dreiging vanuit het buitenland”.LJE pleit “voor een nultolerantie tegenover Digitalie [sic]”. LCD vermeldt niets over het te voeren buitenland-beleid.

En wat nu te stemmen? Als je voor het huidige financiële beleid bent, stem voor LJE. Ben je tegen, gooi een muntje op tussen LS en LCD. Ben je voor een actieve aanpak in het onderwijs, stem LCD. Ben je neutraal, gooi een muntje op tussen LJE en LS. Heb je geen mening over het Bestuur of een Ministerie van Binnenlandse Zaken, stem LJE. Ben je voor een MvBiZa dat zich met sociale activiteiten bezighoudt, stem LS. Ben je voor een MvBiZa die zich met de chat, de TMC en de Handboeken bezighoudt, stem LCD. Ben je tegen samenwerking met de andere landen in de Federatie, gooi een muntje op tussen LS, LCD en LJE. Ben je voor samenwerking, dan heb je pech.

Als je er nog steeds niet uit komt, overweeg dan niet te stemmen. Onderin het stemscherm wordt die optie gegeven, en persoonlijk ervaar ik dat al jaren als een bevrijdende uitweg.