De camera MV, uitgelicht

Auteur: Deslat0s

Zoals elke editie lichten we weer een miniconomy product uit. Op het moment staat er op het lijstje van producten:

  • De taxi markt
  • De benzine markt
  • De ijzererts markt

Vandaag behandelen we de camera MV. De reden dat er voor MV’s is gekozen is, omdat gewone alter-ego’s meerdere skills tegelijk kunnen hebben. MV’s kunnen dit niet. Zij zullen dus alle producten moeten aanschaffen. Toch zie je nog redelijk veel MV’s die camera’s of alarmen verkopen, vandaar dat we een kijkje nemen in de keuken en uitzoeken waarom dit blijkbaar toch winstgevend is.

Voor het maken van 1 camera heb je een winkel en skillpoints nodig, wat market, een eigen camera en alarm zouden gek idee zijn (alhoewel je natuurlijk je eigen camera kan produceren). Al met al neem ik net zoals de vorige keer een gemiddelde dat dit alles ongeveer 2000 Ish voor de voltallige handelsperiode kost.

Voor het product zelf is 10 plastic en 4 chips nodig. Daarbij is er elke keer als je produceert een schroevendraaier nodig. Toen ik in het verleden camera’s maakte deed ik dit per 10 stuks (wat ook precies 2 SQ winkelruimte is) om de kosten schroevendraaier per camera te drukken.

De prijs van 1 plastic is ongeveer 5 Ish, chips daarintegen kosten ongeveer 30 Ish. Totale kosten zijn daarmee 170 Ish, daar komt nog 20 Ish productiekosten bij en, omdat we 10 camera’s tegelijk maken, 1/10e van een schroevendraaier welke op het moment 18.50 kosten, oftewel 1.85 per camera. Dat maakt het gevaal 191.85 Ish.

De kosten voor de winkels en dergelijke moeten daar nog vanaf. Afgelopen handelsperiode heeft mijn MV zo’n 5 camera’s per dag verkocht, dat betekend dat ik ongeveer 100 camera’s in een handelsperiode verkoop. De afschrijving van mijn winkels per camera is dan 20 Ish.

Camera’s kosten voor een MV dus ongeveer zo’n 211.85 Ish. Gezien ze (helemaal wat vroeger in de handelsperiode) worden verkocht voor zo’n 300 Ish zit hier dus een kleine 90 Ish winst per camera op, wat ongeveer 450 Ish per dag is. Als MV dus een hele mooie investering, gezien je ongeveer een kleine 9500 Ish winst maakt gedurende de handelsperiode.

Enige nadeel is dat de concurentie van spelers die camera’s maken hoog is, omdat zij ook eigen plastic bijvoorbeeld kunnen maken (of zelfs eigen chips en plastic met iets minder skillpunten op plastic) wat de kosten erg drukt. Het ligt dus echt aan de gewone speler of deze camera’s gaat verkopen. Indien dit niet gebeurt heeft de MV een goede investering gedaan, indien het wel gebeurt heeft hij er een waardige concurent bij die de prijs flink omlaag zal helpen.

Indien spelers een verzoek willen plaatsen voor mijn column kan dit via een sms naar Deslat0s of een email naar deslatos@oxam.nl