Interview Federal Assistant

Auteur: bonanza

Een nieuwe afspraak, maar dit keer beter voorbereid. Ik neem geen risico’s meer met die gemene CBI’ers. Dat moet ook niet, want FeA heet Dhr. Jorisz wanneer hij niet voor de Federatie werkt. En die Dhr. Jorisz woont toevallig in hetzelfde huis als ik. We zijn officieel getrouwd voor de Wouteriaanse Kerk en leven nog steeds zeer gelukkig bij elkaar.

Aangezien FeA de kostwinner is in ons gezin (Ik trek slechts het minimumloon als eindredacteur, maar krijg daarnaast nog een alimentatievergoeding van sugarfree voor onze gezamenlijke zoon aia die stiekem al gestorven is. Dhr. Jorisz ontvangt een kleine 1.000.000 ISH per handelsperiode), wacht ik gezellig tot hij thuiskomt. Iets voor zes uur wordt hij afgezet door een geblindeerde Limcousine, voorafgegaan door drie motorvoertuigen van het CBI en een konvooi van politiewagens en ziekenwagens. De drie CBI’ers omringen Dhr. Jorisz tot hij de deurdorpel is gepasseerd. Ik krijg een koele hand van één van hen. Voor ik de deur sluit hoor ik hem nog net zeggen dat “Die vervelende bullebak van een FeA in het vervolg andere schoothondjes kan zoeken om hem van en naar het werk te begeleiden door het drukke Kronenburgse verkeer.” Ik grinnik even en loop de woonkamer in.

Dhr. Jorisz is al in de zetel geploft met een Belgisch biertje in de hand (Nederlands bier lust hij absoluut niet, toch iets dat ik hem heb kunnen leren) en zet net de televisie aan. Wanneer het programma ‘Management voor Dummy’s’ eindelijk is afgelopen besluit ik hem te torpederen met mijn vragen.

Hoe bevalt het Federal-schap je?
Het Federal-schap bevalt me prima. Het kost redelijk veel tijd, maar ik doe het met veel plezier.

Ben je ondertussen al helemaal ingewerkt?
Ik beheers vrijwel alle knopjes wel. Af en toe moet ik nog wel eens iets aan Federal Coordinator vragen, en soms moet ik nog wel even zoeken naar bepaalde gegevens. Dat krijg je als je moet werken met ‘Wouter-logica’. Bijvoorbeeld: 2 + 3 = 7.

En kan je ook een concreet voorbeeld geven?
Ik ben blij dat ik die concrete voorbeelden zo snel mogelijk vergeet.

Is de samenwerking tussen de Federals onderling goed?
Zeker, we vullen elkaar goed aan en zijn in staat pittig te discussiëren over zaken.

Wat vind je van de prestaties van Federal Manager?
FeM is echt een fijne collega. Het enige storende puntje is dat meneer om de 15 minuten een sigaretje moet roken en de dwangneurose heeft om in vrijwel elke zin het woord ‘gehaktbal’ te laten vallen.

Wat vind je van de prestaties van FeC?
Geweldenaar.

Geweldenaar, als in ‘iemand die geweldig is’ of ‘iemand die gewelddadig is’?
Iemand die geweldig is.

Hoe actief is de Federal Researcher?
Federal Reseacher houdt zich, zoals zijn naam al verklapt, bezig met research. Hij is rond de jaarwisseling een tijdje redelijk inactief geweest, maar nu is hij volledig terug. Hij houdt zich zeker een aantal uren per week bezig achter de schermen. Bovendien vergadert hij elke maandag gezellig mee via Skype.

Wat denk je dat nog kan verbeteren binnen het Federals-team?
Communicatie naar de spelers toe. We krijgen hier vaak commentaar op en dat moeten we onszelf kwalijk nemen. Natuurlijk zijn wij ook maar mensen (echt waar), maar we zouden er secuurder mee om moeten gaan.

Wat denk je dat er nog kan verbeteren op persoonlijk vlak als Federal?
Minder reageren in clubs: Meer mezelf op de achtergrond houden.

In welke clubs ben je dan te ver gegaan?
Te ver niet zozeer. Maar het is niet altijd even leuk als ik in een heleboel clubs commentaar geef (bijv. op politiek of iets dergelijks). Dat is lekker voor de inwoners om op te lossen enzo.

Als ik je dus goed begrijp heb je het vooral over de clubs Achterkamertje en eventueel de buitenlandse staatsclubs?
Maar ook gewoon een Premium Club, Gemeentehuis o.i.d hoor.

Hoe actief ben je in Digitalië en Virtua in vergelijking met Cyberië?
Ik vertoef er minder. Beide landen hebben ook minder aandacht nodig in vergelijking met Cyberië. Maar ik probeer ook wel te volgen hoe de handel er loopt.

Is Cyberië het zorgenkindje van de Federatie, het land met de meeste problemen, het land met de meeste zeurende inwoners?
Zorgenkindje niet, meeste problemen ook niet. Maar zeker het land met de meest zeurende inwoners. Of meest nieuwsgierige inwoners, om het wat aardiger te zeggen.
Vooral dat geneuzel over Bahthoevedorp, dat sentimentele van een of andere Belg. Zwaar overdreven natuurlijk.

Ja, op de redactie lachen we daar ook altijd mee. Niemand kan die gozer uitstaan.
En terecht. Wat was zijn naam ook al weer? Het schijnt mijn echtgenote (wel zo noteren hè!) te zijn.

De redactie behoudt zich het recht om eventuele fouten in interviews aan te passen.
Bij deze is het interview dan afgelopen.

Waarna hij ook letterlijk zijn zetel verlaat en de keuken in trekt om het eten klaar te maken. Ik besluit hem niet te storen en wacht rustig af tot het eten op tafel staat. Eenmaal de terrine du chef met kroketjes op een bedje van sla zijn binnengewerkt, besluit ik om opnieuw mijn kans te wagen.

Hoeveel tijd steek je in MC per dag? Hoeveel tijd daarvan besteed je aan het managen van MC?
Ik steek denk ik zo’n 1 à 2 uur per dag in Miniconomy. Alleen op maandag en zondag ligt dit wat hoger (zondag: budgetten berekenen, maandag vergaderen). Inlogtijden zeggen niet alles, vaak staat Miniconomy wel open, maar ben ik bezig met andere dingen (studeren bijvoorbeeld).

Wat is de schokkendste ontdekking die je hebt gemaakt toen je net Federal geworden was?
Dat Wouter niet alleen prettig gestoord lijkt, maar ook is. Bovendien is Wouter fan van de opleiding Future Planet Studies en gelooft hij heilig in de klimaatveranderingen.

Stel dat je opnieuw voor de keuze wordt gesteld om Federal te worden, zou je het dan aannemen?
Jazeker.

Wat trekt je zo aan in het Federal-schap?
Behalve dat ik een machtsgeile gek ben? Euh… Ik vind het leuk om te managen. Om me te bemoeien met dit soort zaken. Om mee te denken over oplossingen voor problemen, om ook wat te doen voor Miniconomy.

Zou je graag weer eens beginnen handelen?
Het lijkt me enerzijds weer een keer leuk, anderzijds kan ik zoveel zien in de handel dat ik dat erg makkelijk in mijn voordeel zou kunnen gebruiken. Maar stel dat ik opnieuw een normale burger word, dan zou ik wel graag terug handelen.

Hoeveel contact heb je nog met de overige EQUITES-leden?
Equites was een groep handelaren die periodeslang de handel domineerde in Cyberië en een aantal handelsperiodes een flinke invloed had in Digitalië. De meeste leden zijn met pensioen gegaan. Ik heb nog contact met Joerik, the mega handelaar, L!NK!NPARKER en Gijs M. Ritz, basick bv en whooty spreek ik sporadisch nog eens. Enkel Aurera, mr fixit en Centaurus spreek ik nooit meer.

Hoeveel van die EQUITES-leden zijn nog actief?
Dat kunnen de zelfstandigen onder jullie zelf wel zoeken via de profielpagina. En wellicht zitten er een paar in het geheim nog te spelen.

Dat is de reden waarom ik het jou vraag.
Ik geef geen persoonsgegevens vrij.

Denk je dat spelers anders naar je kijken nu je Federal bent? En hoe dan?
Ja, natuurlijk vindt men mij nu minder aardig. Ook logisch, want een Federal is er niet om aardig te zijn, maar om de Federatie te leiden. Bovendien word ik door sommige inwoners soms als God aanzien. Erg begrijpelijk gezien mijn verschijning (ahum), maar nergens voor nodig natuurlijk.

Kan je dan niet Federal én aardig tegelijk zijn?
Dat is lastig, inderdaad.

Lees je nog steeds bijna alle clubs door?
In het begin van mijn Federal-zijn deed ik dat wel. Nu lees ik lang niet alles meer door. Alleen de publieke clubs eigenlijk en sporadisch eens een andere club.

Welke 5 clubs zijn wat jou betreft het belangrijkste?
De overlegclub van de Federals, FED Requests, CBI prive, CBI public en de Mayor Club.

En wat zijn de belangrijkste niet-Federal gerelateerde clubs?
Geen. Enkel de internationale clubs (dus ook van de overheid) zijn belangrijk. De rest heb ik als Federal niks aan.

Volg je de politiek in de landen nog goed?
Godzijdank heb ik hier FeM en FeC voor. Ik blijf redelijk op de hoogte via hen en lees zo af en toe de politieke clubs, maar ik ben niet constant op de hoogte.

Hoe lukt het met je Engels?
Zoals iedereen al merkt heb ik niets bijgeleerd. Gaat ook lastig. Misschien is er hoop voor volgend jaar, ik krijg dan Academisch Engels op mijn universiteit.

Wat zou er als eerste moeten worden aangepast in de Federatie?
Meer zelfstandigheid bij de gewone inwoners en betere begeleiding voor nieuwe inwoners.

Wie is de lastigste Miniconomy-inwoner?
Wouter.

Welke oud-inwoner zou dringend terug moeten komen naar de Federatie?
Iedereen. Ik heb geen speciale voorkeur.

Kan je een speciale Federal-functie wat nader toelichten (Liefst een die we nog niet kennen)?
Zijn jullie al op de hoogte van de ‘trommelfunctie’?

Neen. Kan je die wat nader toelichten?
Nee, deze kun je enkel ervaren.

Ik vraag hem om een plekje te reserveren voor de voltallige redactie om deze functie uit te proberen, maar krijg nul op het rekwest. Wanneer ik voorzichtig opper om een gelukkige onder de lezers te loten krijg ik een vuile blik toegeworpen. Ik ruim snel de tafel af. Dhr. Jorisz neemt de stofzuiger bij de hand en gaat de kamer rond. Terwijl ik hem gadesla besluit ik om het binnenkort toch maar eens te hebben over wie nu net de echtgenoot en wie de echtgenote is.