Criminaliteit nader bekeken

Auteur: Rednax

Het is het begin van handelsperiode 86 en we bevinden ons op de boot naar het mooie Digitalië. Waar normaal gesproken mensen rustig wachten tot we zijn aangekomen heerst er nu een zekere mate van spanning. Je ziet de grootmachten als beagollum, iamthebest4, en sugarfree druk discussiëren in een schemerig hoekje, de immer vrolijke (en bijzonder kleffe) dara en neuroman hebben zich zelfs onder de rest van de Digitalianen begeven om over de aangekondigde veranderingen te praten. Volgens de door de Federals uitgegeven informatie is er voor criminelen meer te halen in deze handelsperiode.

Eindelijk aangekomen in Digitalië keerde de rust bij veel mensen terug en al snel werd bijna iedereen volledig in beslag genomen door de handel. Zoals altijd waren er echter ook mensen die zich vastbeten in de geruchten en besloten uit te zoeken wat er nu werkelijk gaande was, zo ook ikzelf. Om te beginnen besloot ik het grootste deel van de Federale Criminele Opleiding te volgen, wellicht zou hier al iets meer worden prijsgegeven. Naast de gebruikelijke instructies over hoe een pistool gebruikt dient te worden en op welke manier je het beste een alarm kan deactiveren werd er bijzonder weinig gezegd over Officers, of eigenlijk pakkansen in het algemeen.
Mijn aanslagskills verhogen had voor nu dus weinig uitgehaald.

Dan maar op naar mijn favoriete wandelgangen genaamd “CoV Public”, hier viel altijd wel wat te halen. Helaas bleek dat bijna alle Veteranen te druk bezig waren met het opzetten van hun handel, zelfs bonanza had geen tijd om commentaar te geven in verband met zijn politieke activiteiten. Dan maar meteen door naar mijn grootste vrienden, het CBI. Aangekomen bij “CBI public” was er een duidelijke spanning voelbaar. De CBI-agenten bij de deur reageerden erg nerveus op mijn groet en zelfs de ervaren en normaal gesproken kalme Joshamee Gibbs kon zijn zenuwachtige gezicht niet in de plooi houden. Het was duidelijk dat hier iets gaande was, maar ik was er ook zeker van dat dit het verkeerde gebouw was om erachter te komen wat er gaande was.

Dan toch maar eerst mijn glashandel opzetten, wellicht zou me dan iets te binnen schieten wat me op een spoor zou zetten. Tegen de avond was me echter nog niets te binnen geschoten, dus besloot ik, gebruikmaken van de laagstaande zon, mijn criminele opleiding in de praktijk te brengen. El Peso had haar hoofdstraat zo liggen dat ik zo goed als ongezien mensen moest kunnen benaderen. Zelfs als iemand me door zou krijgen zou diegene zoveel last hebben van de zon dat ik nooit herkend zou kunnen worden.

In El Peso aangekomen zag ik meteen mijn eerste slachtoffer lopen. Behendig benaderde ik hem en ja hoor, succes. Dit was makkelijker dan verwacht, ongeveer iedere stap die we zetten werd ik 100 ISH rijker. De lol was echter van korte duur, in mijn enthousiasme had ik niet gemerkt dat mijn slachtoffer een winkel binnen ging. Ik was nog niet eens helemaal binnen en er stonden al een dozijn agenten om me heen, daar ging mijn winst. Een half uurtje later was mijn proces verbaal opgemaakt en werd ik de straat weer opgeschopt. Nog steeds met stomheid geslagen besloot ik naar huis te gaan en morgen vroeg op te staan om het “CBI HQ” eens van dichtbij te bekijken, misschien was Ruud Lubbers bereid mij iets meer te vertellen.

Zo gezegd zo gedaan, nog voordat de zon zichzelf boven de horizon liet zien was ik op weg naar het landhuis van Ruud Lubbers. Net als in het “CBI public” was hier iets vreemds gaande. Niet langer stond er een klein legertje CBI-agenten bij de poort. Vertwijfeld liep ik de lange oprijlaan op en verbaasde me over het gebrek aan grote aantal zwarte Limcousines, Kavelrovers en MCdussen. Tot mijn stomme verbazing bereikte ik de voordeur zonder ook maar een enkele CBI-agent te bespeuren.

Toch wel lichtelijk nerveus drukte ik op de deurbel. Niet veel later werd er opengedaan door een man die me vaag bekend voorkwam, maar waarvan ik het gezicht niet bij een naam kon plaatsen. Mijn verbazing werd nog groter toen de man tegenover mij, me begroette met een vrolijke: “Goedemorgen Rednax, hoe gaat het met je?”. Dit was toch echt de stem van Ruud Lubbers, al was het niet op de norse toon die ik van hem gewend was. Ik werd uitgenodigd binnen te komen en Ruud Lubbers stond er zelfs op dat ik aanschoof aan het ontbijt.

Onder het genot van een uitgebreid ontbijt vertelde Ruud Lubbers me dat hij met pensioen was gegaan. Hij was nu al zolang CBI-hoofdagent geweest dat het tijd werd voor nieuw bloed. Afgelopen handelsperiodes had hij de nieuwe CBI-hoofdagent ingewerkt en deze periode zat zijn taak als CBI-agent erop. Hij zou soms nog een adviserende rol innemen, maar verder waarschijnlijk niet meer in de publiciteit treden. Na dit zalige ontbijt rezen bij mij echter duizend-en-één vragen zoals: “Wie is er nu CBI-hoofdagent?” en “Wat zijn de veranderingen waarover de Federals berichtten?”. Helaas kon hij hier geen antwoord op geven in verband met een levenslange geheimhoudingsplicht. Zoals altijd verliet ik het landhuis met meer vragen dan waarmee ik gekomen was, echter in tegenstelling tot eerdere bezoeken verliet ik dit maal het landhuis met een prettig en veilig gevoel.

Thuis aangekomen besloot ik dat de enige manier om de veranderingen te ontdekken was door veel criminele daden te plegen en deze achteraf te analyseren. Een saaie week van hard werken en zoveel mogelijk geld verdienen was hiermee begonnen.

Vele zware en lange dagen van handel en productie was het dan eindelijk zover. Ik had een klein fortuin bij elkaar geschraapt en de tijd van criminele activiteiten was aangebroken. De veerdiensten tussen Digitalië en Cyberië hadden ondertussen ook een regelmatige dienstregeling dus met een pistool en wat kruit in mijn rugzak op naar Cyberië. Aangezien ik vanuit Roebelarendsveen al meerdere malen klachten had gekregen over paul.stolk die de markt zou verzieken, hoefde ik niet lang na te denken over wie mijn eerste testdummy zou worden. Tot mijn vreugde had paul.stolk zijn kamp in de bossen opgezet. Pas na mijn 16e schot was er eindelijk een politieagent te plaatse die mij oppakte. Hevig bloedend werd paul.stolk naar het ziekenhuis gebracht.

Deze serie schoten beloofde veel goeds voor de toekomst. Na mijn straf uitgezeten te hebben ben ik snel naar Digitalië gegaan voor een nieuw pistool en meer kruit. Helaas bleek paul.stolk ondertussen in zijn huis te zitten. Gelukkig was IkbenBen19 zo vriendelijk midden op straat te gaan staan en een grote mond op te zetten. Pas na 12 schoten was de mond van IkbenBen19 zo groot dat het een agent opviel en me oppakte.

Wegens grote drukte kwam ik door een foutje vervroegd vrij en ben wederom snel naar Digitalië te gaan. Tot mijn verbazing was de ambulance net ter plaatse om IkbenBen19 naar het ziekenhuis te brengen. Door handig gebruik te maken van de chaos bleek de politie pas na mijn 14e schot in staat te achterhalen dat ik wederom de schutter was. Helaas bleken de agenten ditmaal zorgvuldiger en moest ik mijn volledige straf uitzitten. Dit gaf me wel de kans alvast wat dingen op een rijtje te zetten. Met de komst van de nog onbekende nieuwe CBI-hoofdagent was de oplettendheid van agenten enorm afgenomen. Als direct gevolg daarvan waren de pakkansen dus ook enorm afgenomen. Tijdens mijn vrijlating werd me duidelijk gemaakt dat ik voorlopig maar even niet meer in Cyberië moest komen aangezien de kans groot was dat ik zou worden opgepakt aan de grens.

Wijselijk besloot ik dit advies op te volgen en mijn geluk te beproeven in El Peso. Ook daar waren een aantal mensen met wie ik nog een rekening had te vereffenen. Behoorlijk overmoedig mijn successen stopte ik een nieuw pistool in mijn rugzak en ging naar El Peso. Al mijn slachtoffers bleken zich in winkels te bevinden, dus er zat niets anders op dan maar gewoon naar binnen te gaan en het gebouw te vullen met kruitdampen. Echter nog voordat ik mijn eerste schot goed en wel had gelost doken er vanuit alle kanten agenten op uit het niets. Van verbazing vergat ik verder te schieten en werd afgevoerd.

Enigszins ontzet besloot ik het er niet bij te laten, vol goede moed liep ik na mijn vrijlating naar mijn huis voor een nieuw pistool. Lowlife crimineeltjes komen niet zo eenvoudig weg dus op naar El Peso om te laten zien waarom ik Criminal Mastermind ben en zij slechts Criminal. Ook deze keer doken er al bij het eerste schot van alle kanten agenten op uit het niets. Helaas bleek ook driemaal geen scheepsrecht. Zelfs het na het geluksaantal (zeven) keer te hebben geschoten, was het me niet gelukt een manier te vinden om aan de agenten te ontsnappen. Geïrriteerd en platzak had ik geen andere keus dan het schieten voorlopig even te laten voor wat het was. Met mijn laatste pistool opzak ging ik op weg om mijn geluk wederom in Cyberië te zoeken.

Niet lang na mijn aankomst hoorde ik dat Joerik ergens ver buiten de bebouwde kom in slaap was gevallen tijdens het zoeken naar resources. Uit ervaring wist ik dat Joerik een grote handelaar was die nog weleens wilde vergeten zijn cash naar de bank te brengen. Het kostte dan ook niet veel moeite om de eerste stapels geld uit zijn zakken te halen. Helaas was officer Vincitore me gevolgd en moest ik mijn activiteiten (voorlopig) staken.

Met mijn verdiende geld kocht ik een grote voorraad kruit, pistolen en een bootticket naar Virtua. Dit was de enige plaats waar ik voor m’n gevoel nog ongestoord rond kon lopen zonder actief gevolgd te worden. the hawk bleek net als Joerik en paul.stolk de buitenlucht te verkiezen boven de bedrijvige straten van de stad. Ook ditmaal bleek het ontzettend lang te duren voordat iemand door had dat er een beroving gaande was. Helaas bleken de Officers in Virtua vele malen actiever dan in Cyberië. Iedere keer dat ik voet aan wal zetten in Virtua was er minstens één, maar van zelfs twee of meer, officer die mij actief volgde. Virtua was blijkbaar beter in staat zichzelf te beschermen dan Cyberië dat was. Dan toch maar weer terug naar Cyberië om daar mijn aan mijn criminele status te werken.

Na vele succesvolle en een aantal minder succesvolle criminele activiteiten was het een aantal dagen voor de vulkaanuitbarsting tijd om de balans op te maken. Wat waren nu de veranderingen waar de Federals het in het begin van de handelsperiode over hadden?

Allereerst natuurlijk de aanstelling van een nieuwe CBI-hoofdagent, maar dit was zeker niet het belangrijkste. Veel belangrijker is dat met de komst van deze hoofdagent Officers vele malen oplettender waren geworden in hun directe omgeving en dat gebouwen extreem goed bewaakt werden, zo worden video beelden gemaakt door beveiligingscamera’s direct doorgestuurd naar het CBI.

Echter werd ook heel goed duidelijk dat Officers amper buiten de gebouwen kwamen wat resulteerde in een lage pakkans als je op straat een criminele activiteit beging of een extreem lage pakkans als je ergens buiten de bebouwde kom aan het werk was. Verder is er onder het gezag van de nieuwe CBI-hoofdagent een meldpunt Criminaliteit in het leven geroepen zodat omstanders makkelijker de politie kunnen inschakelen. Als laatste werd duidelijk dat het volgen van de Federale Criminele Opleiding een aanzienlijk rendement verhoging tot gevolg kan hebben en dat de ervaring die je als crimineel hebt ook belangrijk is. Duidelijk is dus dat de nieuwe CBI-hoofdagent zijn pijlen gericht heeft op het beter beveiligen van de bebouwde kom en dan specifiek de gebouwen. Of deze nog altijd mysterieuze in zwart gehulde agent nog meer plannen had bleek aan het begin van handelsronde 87.

Al snel werd duidelijk dat het meldpunt Criminaliteit niet meer alleen was bedoeld voor het aangeven van een criminele activiteit, maar dat er nu ook de mogelijkheid was een getuige verklaring af te leggen met het signalement van de dader. Daarnaast moest natuurlijk worden uitgeprobeerd of het CBI dom genoeg was de situatie van handelsperiode 86 ongewijzigd te laten. Helaas bleek niets minder waar. Al bij aankomst in de federatie was duidelijk dat het CBI nu ook buiten de bebouwde kom op de veiligheid van de burgers had gelet. Zo nu en dan zag je tussen de bomen door een schim van een CBI-agent die daar liep te patrouilleren. Dit had echter wel tot gevolg dat winkels weer minder goed beveiligd kunnen worden.

Het spel tussen het CBI en de criminelen zal zeker nog niet zijn afgelopen. We kunnen echter wel concluderen dat de criminaliteit veel dynamischer is geworden en dat zowel criminelen als brave burgers veel meer mogelijkheden hebben om het zichzelf gemakkelijk te maken.