bonanza: ” Eén ding is wél zeker, ik zal de komende periode niet meer terugkeren als Cyberisch President.”

Auteur: Reserved

Het zit er alweer bijna op. Het is snel gegaan. We hebben gelachen, gehuild, gevochten, geschoten, maar bovenal genoten. Maar aangezien ik niet voor iedereen kan spreken, is het interessant te spreken met de man die Cyberië de afgelopen handelsperiodes zo standvastig leidde, de man die de afgelopen tijd meermaals onder vuur lag en tevens de man wiens functie tot tweemaal toe niet zeker was. We hebben een interview met niemand minder dan, jawel hoor, bonanza. Velen verwachten dat ik misschien wel de laatste persoon zou mogen zijn om een interview bij hem af te nemen, maar nadat ik hoogstpersoonlijk de deur uit zijn huis liet blazen, staat de spreekwoordelijke deur altijd open. Dus laat u verrassen.

Zoals in mijn voorwoord geschreven, het was politiek gezien een rommeltje. We begonnen met een volledige Parlement dat inmiddels, drie weken later, al flink is uitgedund. Hoe hebt u deze handelsperiode als President ervaren?
Met gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik blij met de verwezenlijkingen die zijn gerealiseerd. Zo hoop ik dat de nieuwe onderwijswet erdoor komt en ben ik erg tevreden met de veranderingen aan de International Law die ervoor moeten zorgen dat Cyberië niet nogmaals kan uitgesloten worden van besluitvorming. Bovendien gebeuren de stemmingen voortaan ook transparanter.

Aan de andere kant moet je ook de activiteit van het Parlement in ogenschouw nemen en die kan niet anders dan bedroevend worden genoemd. Dat is voor het grootste deel te wijten aan de leden zelf, maar deels ook aan mij, als voorzitter van het Parlement. Wanneer ik nu terugkijk, denk ik dat ik vroeger had moeten ingrijpen om de activiteit te verzekeren.

Er is, ondanks dat het Parlement niet echt actief was, toch veel gebeurd in de politiek. Was het niet op het gebied van bestuur dan wel op het gebied van de interne verschuivingen. Hebt u ooit de angst gehad dat het Kabinet het einde van de periode niet zou halen?
Op politiek vlak heb ik nooit gevreesd dat het Kabinet zou worden afgezet. We hadden een zeer sterke meerderheid tussen LiDe (Liberaal Democraten) en LJE (Lijst Joep Eerlijk) en bovendien ook een goede verstandhouding met de constructieve oppositie onder leiding van Car-Dealertje. Het is misschien tekenend dat ik ‘het halen van de ronde’ eerder interpreteerde als het fysiek halen van de ronde zonder doodgeschoten te worden. Twee Kabinetsleden werden immers bedreigd.

Zoals u zelf al aangeeft werden er al vroeg in de handelsperiode aanslagen op u beraamd. Betrof het hier volgens u politieke of persoonlijke motieven? U hebt nochtans weinig vijanden.
Iedereen heeft wel eens meningsverschillen, maar vijanden is een groot woord. Met sommige mensen klikt het beter dan met anderen. Ik ben er eerlijk gezegd van geschrokken dat er dus moordplannen op mij werden beraamd. Ik heb geen echte ‘vijanden’ en het feit dat ook een collega van me, Cogito, werd geviseerd, doet me vermoeden dat het om een politieke afrekening ging. Zeker ben ik echter niet, omdat de groep die me heeft aangevallen, nooit heeft gecommuniceerd naar de buitenwereld.

U hebt gedurende de periode twee Moties van Wantrouwen overleefd. Het feit dat er één of meerdere personen het vertrouwen in u opzegde moet u als President toch geen fijn gevoel geven?
Ik heb niet de ambitie om geliefd te zijn door iedereen. Je kunt nooit voor iedereen goed doen. De indiener van de motie is gekend voor zijn gedrag (hij is niet voor niets uit zijn partij gezet). Los daarvan vind ik Vincent – Turner uiteraard geweldig en gepassioneerd, zeker als hij over Alvarez begint te praten. Ik ben vooral tevreden dat ik nog steeds gesteund wordt binnen de coalitie en zelfs door een lid van de oppositie.

Het gerucht gaat dat u volgende periode naar het buitenland vertrekt, wat is daar van waar?
Ik weet niet waar dat gerucht vandaan komt, maar het klopt in ieder geval niet. Ik ben een rasechte Cyberiër en er zou veel moeten gebeuren vooraleer ik mijn geliefde land verlaat. Ik ben wel van plan om me de komende ronde(s) iets meer op de achtergrond te houden in de nationale politiek. Ik moet nog zien wat de toekomst brengt op lokaal en internationaal niveau.

Wat zou u als politicus nog graag in Cyberië zien veranderen?
Ik heb een bloedhekel aan criminele activiteiten. Ik heb al diverse keren getracht om ze haast volledig onmogelijk te maken in Cyberië, maar dat is op het laatste nippertje (op een ondemocratische manier) geblokkeerd. Ik blijf echter bij datzelfde streven en ik zal er alles aan doen om Cyberië veiliger te maken. Daarnaast is een doorgevoerde democratisering binnen en tussen partijen nog steeds noodzakelijk om van Cyberië een rijpere democratie te maken.

Wat zijn uw persoonlijke ambities voor de komende periodes?
Het is moeilijk om dergelijke dingen op voorhand te zeggen. Veel hangt af van omstandigheden die ik niet in de hand heb. De kiezer bepaalt steeds voor een bijzonder groot deel mijn Miniconomy-leven, aangezien ik niet (vaak) actief handel. Afhankelijk van hoe de kiezer de kaarten schudt, zal ik me dus moeten aanpassen. Op dit moment liggen nog verschillende opties open, waaronder burgemeester van Kronenburg. Eén ding is wel zeker, ik zal de komende periode niet meer terugkeren als Cyberisch President.

Dat is duidelijk taal van een man die bekend staat om zijn politieke hart. We zullen hem vast nog wel een keer tegenkomen. Is het niet op nationaal, dan wel op regionaal niveau. Wij danken hem hartelijk voor zijn openhartigheid en wensen hem veel succes.